komolyan terveznek a levendulával

2021.08.11. 20:00

Saját lepárlóüzemük lesz a sárkeresztúriaknak

Miközben az EU-ban arról megy a vita, allergizál-e a levendula, s ha igen, akkor ezt jól rá kell-e írni majd a levendulás termékekre, addig Sárkeresztúron nemrég nyertek pénzt a saját üzem felvirágoztatására.

V. Varga József

Luca és a levendula!

Fotó: Csutiné Bujdosó Lilla

A levendula több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény, már az ókorban is használták gyógyászati célból sebek fertőtlenítésére, a 15. századtól dísz- és aromanövényként hazánkban is ültetik. Napjainkban elsősorban nyugtató, szorongásoldó hatása miatt alkalmazzák a gyógyászatban.

A napokban felröppent nyugtalanító híreket nem kívánják kommentálni a faluban, még úgy sem, hogy közben a cáfolatok is napvilágot láttak. Egyelőre azonban nem lehet tudni, kötelező lesz-e levendulát tartalmazó termékeken feltüntetni, hogy allergiát válthatnak ki. Egy ilyen megjegyzés biztosan nem kedvezne e termékek eladásnak, ugyanakkor a szakirodalom szerint a levendulával kapcsolatban allergiás reakciók csak nagyon szórványosan fordulhatnak elő, illóolaja nem kifejezetten allergizáló.

– A levendula termesztésével 2014 óta foglalkozunk, ültetvényeink 7 évesek, 6 ezer tővel kezdtünk, s ma már 10 ezer tővel rendelkezünk – mondta el lapunknak Csutiné Turi Ibolya polgármester. – Kedvet kaptunk hozzá (nekem a szívem csücske), elfoglaltságot kerestünk a közfoglalkoztatási programban, és meghonosítottuk nálunk.

Luca és a levendula!
Fotó: Csutiné Bujdosó Lilla

Sőt, fejlesztik tevékenységüket! Különböző pályázatok alapozták meg mostani lehetőségüket: új lepárlóüzemük szinte már teljesen elkészült. Zajlik a lepárlóberendezés telepítése, folyamatban van a labortechnika kialakítása, s tervezik, hogy a jövőben más gyógynövényekkel is foglalkoznak. A Belügyminisztérium pályázatán 10 millió forintos támogatást nyertek eszközbeszerzésre, s a megvásárolt levendulaarató gépet a júliusi szüreten be is mutatták. Egy nagy hangárt építenek: a növény szárítására, a gépek tárolására.

Levendulaolajat és levendulavizet forgalmaznak, a virágát illatpárnákba töltik. A címke, az arculat egységes: Mezőföld java, a falu nevét is tartalmazó felirattal. A szüret megvolt, a területeket gyomtalanítják, a metszés csak jövő tavasszal esedékes. Szárítják a levendulát – s ősszel már saját kis üzemükben végzik a lepárlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában