Frissen Fejérből

2021.08.12. 17:30

Egyre inkább közelít a sertispestis Fejér megye határához

A város külterületén találtak egy elhullott vaddisznót, amiből augusztus 10-én kimutatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát.

Palocsai Jenő

Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes

Fotó: Nagy Norbert (FMH-archívum)

Az egyre terjedő problémát az egész kontinens összefogásával igyekeznek megfékezni, ezért tájékoztatta az Európai Bizottságot, valamint az érintett országokat a magyar főállatorvos. A szakemberek bíznak abban, hogy az új eset a betegség vaddisznók közti természetes terjedésének következménye lehet. Bár a vadállományra gyakorolt negatív gazdasági hatása is jelentős a vírusnak, a szigorú intézkedések bevezetése elsősorban a házisertés-állományok védelme érdekében elengedhetetlen.

Az elhullott vadat Fejér Komárom-Esztergom megyéhez közeli szélén találták. A tervek szerint a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport augusztusi ülésén vizsgálja majd, hogy szükség van-e a Fejér megyében korábban megállapított fertőzött és magas kockázatú területek bővítésére.

Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes
Fotó: Nagy Norbert (FMH-archívum)

A Nébih közleményében mindenkinek felhívja a figyelmét arra, hogy az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes. A vírust a kirándulók is terjeszthetik, akár cipőiken, bakancsaikon áthurcolva egyik erdőből a másikba.

Az ASP viselkedéséről, terjedéséről és a vaddisznó-, illetve a házisertés-állományra gyakorolt hatásairól is megkérdeztük a szakembereket, ahogy a gazdasági következményekről is. A részletes válaszokat a Fejér Megyei Hírlap pénteki lapszámában olvashatják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában