Frissen Fejérből

2021.07.02. 11:00

Zöldi-Birkás Éva kedvence az élő történelem módszere

A közművelődéssel is foglalkozó múzeumi osztály új vezetőjével beszélgettünk.

Majer Tamás

Zöldi-Birkás Éva magyar-latin szakon végzett a Pécsi Tudományegyetemen

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Zöldi-Birkás Éva magyar-latin szakon végzett a Pécsi Tudományegyetemen. Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban kezdte szakmai pályafutását, a rangos Antik Gyűjteményben mint múzeumpedagógus. Ókori görög és római „keretek” között tevékenykedhetett. Egy hónapja lett a Szent István Király Múzeum Kommunikációs és Közművelődési Osztályának vezetője. Ebbe a csapatba tartoznak a múzeum múzeumpedagógusai is.

Lapunknak nyilatkozva elmondta, csábította őt a Szent István Király Múzeum gazdag gyűjtemény-együttese, tematikai sokszínűsége. Kihívást lát azonban múzeumpedagógusaik kis létszámában.

Zöldi-Birkás Éva magyar-latin szakon végzett a Pécsi Tudományegyetemen
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Minden kiállítóhelyre kellene legalább egy – felelte arra a kérdésünkre, hogy igazán ideális esetben hány fő múzeumpedagógus szakemberre lenne szüksége az intézménynek. Összesen tizenkét kiállítóhelyük van, Gorsiummal együtt.

Zöldi-Birkás Éva egyik kedvenc múzeumpedagógiai eljárása az élő történelem módszere. Ennek során egy korhű viseletbe beöltözött karaktert formálnak meg, aki köré kiötölnek egy – a tudomány állása szerint lehetségesen – hiteles történelmi hátteret, társadalmi beágyazottságot, majd a karakter a szerepén keresztül kezdeményez beszélgetést a látogatókkal, s mutatja be a tárgyakat, a jelenségeket, a helyszínt, az adott kiállítást magát.

Nos, akit Fehérváron jártában-keltében, a belvárosban, a koronázó bazilika romkertjénél megszólít bizonyos Balogh Bálint, aki ránézésre is Mátyás király korabeli építőmester, legyen résen, és tudja: a múzeum egyik mindenre elszánt múzeumpedagógusával van dolga. Fordult már elő ilyesmi!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában