Frissen Fejérből

2021.07.24. 20:00

Számoltak az iparűzési adóval Fejér megyében

A kormány döntése értelmében pótlásra került a 25 ezer fő alatti települések kieső helyi iparűzési adója – értesült lapunk a kompenzációról megyénk országgyűlési képviselőitől, Törő Gábortól, Tessely Zoltántól és Varga Gábortól, valamint Molnár Krisztiántól, a megyei közgyűlés elnökétől.

V. Varga József

Vállalkozás Szabadbattyánban. A kistelepüléseken működő nagyobb cégek komoly adóval segítik az adott falut

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

A 2. választókerületben összes­ségében 201 millió forint a visszajuttatott forrás első fele, a 3-asban 333,5 millió, a 4-esben 103,9 millió és az 5-ös választókerületben 240,6 millió forint.

– A 2021. évi költségvetésünk összeállításakor tudtuk, hogy az iparűzési adó kiesésünket kompenzálja a kormány, számoltunk ezzel a bevétellel – mondta el lapunknak Tóth István, Gárdony (39,3 millió) polgármestere. – Különösen jól jön most ez az összeg, mert a közös útépítési programunkra – 70 százalék önkormányzat, 30 százalék nyaralótulajdonosok – 15 utca jelentkezett. Ez lényegesen magasabb utcaszám, mint a tavalyi volt. Előzetes felméréseink alapján a városnak 103 millió forinttal kell beszállnia a közös útépítésbe.

Fenyves Péter, Mór (70,5 millió) polgármestere: – Az iparűzési adó működési bevétel, ami a költségvetésünk szerves része, nem pluszpénz. Működési kiadásokra fordítjuk. A helyi iparűzési adó a csúcsbevételes években fejlesztési célokat is szolgált.

A kompenzációt önrészként kívánják felhasználni a hazai forrású támogatás igénybevételével most induló régi városháza felújítása és átalakítása, valamint az óvoda csoportszobával való bővítése céljából – tájékoztatott Györe Andrea, Rácalmás (17 millió) jegyzője.

Vállalkozás Szabadbattyánban. A kistelepüléseken működő nagyobb cégek komoly adóval segítik az adott falut
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap-archív

Az iparűzési adót működésre használja fel a sárbogárdi önkormányzat (42,1 millió) – húzta alá Sükösd Tamás polgármester. A Sárbogárdi Egyesített Szociális Intézmény, a Zengő Óvoda és a Hársfavirág Bölcsőde esetében van rá szükség.

– Ez nem pluszpénz, eleve az önkormányzatunk működésének finanszírozásához szükséges forrás – így Horváth Sándor, Seregélyes (25,8 millió) polgármestere. – Kötelező feladataink ellentételezésére lehet fordítani, és az fel is emészti az egész összeget.

A kormányzati döntés alapján visszajuttatott forrást Szabadbattyánban (17,1 millió) az általános iskolai gyermek­étkeztetést – mint kötelező önkormányzati feladatellátást – biztosító tálalókonyha és étkező, és azok kapcsolódó vizes­blokkhelyiségeinek kialakítására, illetve konyhatechnológiai eszközök beszerzésére fordítják. – A megvalósítást az idei költségvetésünkben nem terveztük, váratlanul felmerülő kiadásként jelentkezett – tette hozzá Szabó Ildikó polgármester.

– Újdonsággal nem szolgálhatok a témában, hiszen a helyi iparűzési adó az egyetlen olyan bevétele az önkormányzatoknak, melynek felhasználása jogszabályok által behatárolt – mondta el Szabó Tamás, Ercsi (20,8 millió) polgármestere. – 2020. január elsejét követően ez az adó elsősorban helyi tömegközlekedésre, másodsorban szociális ellátásokra, valamint a képviselő-testület hatáskörébe tartozó kötelező feladatokra fordítható. A kompenzáció nem növeli fejlesztési keretünket, csupán működésre használhatjuk: intézményeink javára, kötelező feladataink finanszírozására költjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában