Bankrabló után, baleset helyszínén

2021.07.08. 17:30

Egy rendőrnek gyakran pillanatok alatt kell meghoznia nagyon súlyos döntéseket

Egy rendőr – egy nyomozó, egy járőr, egy körzeti megbízott – rengeteg tragédiát lát a munkája során. Ellentétben a közhiedelemmel, egy intézkedő rendőrnek nagyon sok mindennel tisztában kell lennie, hogy szakszerűen és jogszerűen járjon el.

Majer Tamás

Rendkívül ütőképes szakmát tanít Angyal Gábor rendőr alezredes az Árpádban

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Angyal Gábor rendőr alezredes, illetve az Árpád Technikum közszolgálatitechnikus-képzésének oktatója szavai állnak a bevezetőben. A rendőri hivatásról beszélgettünk vele. Ő maga 27 éve rendőr. A Rendőrtiszti Főiskolán végzett, később jogászdoktor vált belőle Pécsett.

– Ezt a szakmát szeretni kell. Nem lehet munkahelyként értelmezni. Aki munkahelyként értelmezné, ő ne jöjjön a rendőrségre. Ez egy hivatás – fogalmazott. – Úgy szoktam mondani, hogy az a rendőr, aki az egyik percben még az autóban ülve csak elgurul akár egy strand előtt, az a rendőr könnyen lehet, hogy a következő percben már egy bankrabló után megy fegyverrel a kezében, vagy egy baleset helyszínén segíti a mentőket, fogja az infúziós tasakot. Mindig készen kell állni. Pillanatok alatt kell meghozni súlyos döntéseket. Használjunk-e fegyvert? Alkalmazzunk-e testi kényszert, bilincset? Nagyon nagy a felelősség, a jogi felelősség is – mondta.

Rendkívül ütőképes szakmát tanít Angyal Gábor rendőr alezredes az Árpádban
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az alezredes arról is beszélt, mi segíti a stressz kezelését:

– Sokszor kapunk mosolyt, például ha kimegyünk egy óvodába vagy egy iskolába. Ezek pluszenergiát adnak, ahogy a sikerek is – mondta. – De mit élünk meg sikerként? Sikerként élhetjük meg, ha három megyén keresztül üldözünk egy autót, és úgy fogjuk el az elkövetőt, hogy közben nem történik baleset. Sikerként éljük meg azt is, ha valakinek vissza tudjuk adni az ellopott autóját, az ellopott biciklijét. Siker, ha megtalálunk egy eltűnt kisgyermeket. Ezek mind olyan pozitív töltések, amelyek szintén nap mint nap előfordulhatnak. A stresszt magát ezekkel lehet kezelni, illetőleg én azt gondolom, hogy a rendőrök, a fiatalok nagy többsége sportol, próbál egészséges életet élni, ez is segíthet. Azt is látom, hogy mindenki számára nagyon nagy kapaszkodót jelent a család. Sok fiatal rendőr talál párt magának a rendőrségen belül, ismerik egymás kötelezettségeit – részletezte.

Az átlagember leggyakrabban ellenőrzést végző közlekedési rendőrökkel találkozik, s alighanem az a jó, ha ez így is marad
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az oktató arról is beszélt, hogy a közszolgálatitechnikus-képzés elődje a rendészeti és közszolgálati ismeretek oktatása, illetve a belügyi rendészeti szakképzés volt. Időről időre változnak a szakelnevezések, azonban a keretek, a megtanítandó, illetve elsajátítandó tudásanyag gerince változatlan.

Angyal Gábor véleménye szerint rendkívül ütőképes szakmát, sőt szakmákat szerezhetnek azok, akik ma a közszolgálati technikus szakot választják. Szakirányú továbbtanulás után a rendőrségen, a büntetés-végrehajtás területén, a katasztrófavédelemben, de akár a közigazgatásban is elhelyezkedhetnek. Továbbtanulás esetén a rendészeti és közszolgálati érettségi pluszpontokat, kedvezményeket jelent a rendészeti iskolákban. A biztonsági piacon – például biztonsági őrként vagy értékkísérőként – a középiskolai évek során megszerezhető, úgynevezett közszolgálati ügykezelő végzettséggel is állást szerezhetnek a végzett diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában