2021.07.25. 15:30
Öntözés nélkül már nem lehet dinnyét termeszteni
Dinnyéből gazdag a választék: kapható halványcsíkos és sötétzöld héjú, gömbölyű, valamint nyúlt, ovális alakú, továbbá magszegény, a különlegességet kedvelők még sárga húsút is kóstolhatnak. S bár színre, formára különbözőek, abban egyeznek, az idén mindegyik finom, jó minőségű.
Fotós: gaborfeherphoto
Fotós: gaborfeherphoto
Az üzletekben és a piaci standokon csak tíz napja, egy hete jelent meg a hazai dinnye, mivel nehezen, mintegy kéthetes késéssel indult az idei szezon. Az időjárás ugyanis – akárcsak a többi gyümölcshöz, zöldséghez – a dinnyéhez sem volt kegyes. A tavaszi fagyok nehezítették, lassították a gyökérképződést, majd a júniusban berobbant kánikula okozott kisebb károkat egyes fajtáknál. A gazdák gondjait tetézte a termesztéshez szükséges eszközök, anyagok és a munkaerő árának drasztikus emelkedése.
A kiadások növekedése persze nem kizárólag idei, hanem évek óta visszatérő probléma, s nagy valószínűséggel hozzájárult a dinnye hazai termőterületének csökkenéséhez. Korábban ugyanis mintegy tízezer hektár volt a növény termőterülete, az idén 3500-4000 hektár körül van. A remélhetően szeptember közepéig tartó szezon végéig görögdinnyéből a jelenlegi becslések szerint országosan mintegy 170-180 ezer tonnányi termésre számítanak a gazdák, bár egyes, nagyon optimista prognózisok szerint az sem kizárható, hogy a hozam eléri a 200 ezer tonnát is, sárgadinnyéből pedig várhatóan 12 és fél ezer tonnával fizetnek a földek.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap
A termés mennyiségéről biztos számokat azonban csak szeptemberben lehet mondani – tudtuk meg Ledó Ferenctől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Zöldség Alosztályának vezetőjétől. Bár a hozam néhány ültetvényen elmarad a várttól, a minőség egyes termelők szerint a legjobb az utóbbi három évben. A megtermett dinnye mintegy 60-65 százalékát itthon fogyasztjuk el, a többi exportra, főként a lengyel, cseh és szlovák családok asztalára kerül. A dinnye az egyik legnépszerűbb nyári csemege, amit igazol, hogy fogyasztása éves szinten a korábbi személyenkénti 10 kilogrammról tavaly már 12-13 kilogrammra emelkedett. Az, hogy az idén tovább nő-e, az időjárástól – melegben kapósabb a piros és a sárga csemege – és persze az áraktól is függ. Egyelőre elég vegyes képet mutatnak a piaci, üzleti árcédulák, van, ahol 200 forintnál kevesebbe kerül – igaz, csak egy forinttal –, van, ahol még olcsóbb a görög kilója, de jó néhány piaci standon, üzletben háromszáz forintot is kérnek kilogrammjáért.

Fotó: András Péter / Szabad Föld
Öt termőtáj
Magyarországon öt termőtájon termesztenek jelentősebb mennyiségben dinnyét. A Tolna–Fejér termőtájhoz tartozó Cece bár területileg nem tartozik a nagyobb dinnyetermő területekhez, de az ott termett dinnyéknek országosan nagyon jó híre van. A településen gazdálkodó Oláh Józsefné és családja csaknem fél évszázada foglalkozik dinnyetermesztéssel. A termést a fehérvári városi piacon értékesítik. Törzshelyük és törzsvevőik vannak. Lídia asszony – aki férje halála óta egyedül, illetve családtagjai segítségével áll helyt a dinnyeföldön és a piacon – első idei piaci tapasztalata az, hogy megváltoztak a vásárlói szokások. A legtöbben csak fél vagy negyed dinnyét vesznek, mondván, másnap mennek a „frissért”. A kedvezőtlen időjárás miatt náluk a vártnál valamivel kevesebb lett ugyan a termés, a minőség és az íz azonban nagyon jó. Igaz, meg is kapott az ültetvény mindent, amire a növények fejlődéséhez szükség van, pedig a vizet tartályokban szállították, szállítják a táblákra. Az öntözés nem maradhat el, Lídia asszony szerint anélkül már nem is lehet eredményesen dinnyét termeszteni. Nem véletlen, hogy egyre több termelő áll át az öntözéses gazdálkodásra, a termesztésben megindult korszerűsítési folyamat részeként pedig terjedőben van a fóliás és a növényházi termesztés.
Nem is gyümölcs?
A dinnye az egyik legegészségesebb, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag nyári zöldség. A név nem elírás, mert bár mi fogyasztók a dinnyét gyümölcsnek tartjuk, termesztéstechnikailag zöldségnek számít és a tökfélék családjába tartozik. Jelentős az A-, B- és a C-vitamintartalma, s mivel nagy mennyiségben tartalmaz likopint, fogyasztása segít megelőzni a gyulladásokat, a szívbetegséget, a rákos megbetegedések kialakulását, de hatásos a méregtelenítésben, salaktalanításban is. S mivel 90-95 százaléka víz, hatékonyan be lehet „vetni” fogyókúránál is. Egészségünk érdekében ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle.
Frissen Fejérből
- Megváltozik a forgalmi rend a Kígyó utcában július 1-től
- Szerető családra vágynak az ASKA kutyusai, akiknek tekintete mindent elárul
- Május közepén eltűnt egy 18 éves, pusztaszabolcsi nő, keresik a rendőrök
- Tetejére borult egy autó Zámoly és Gánt között
- Egy bicikli sincs biztonságban? Tolvajt keresnek a fehérvári rendőrök!