őstermelők és kisvállalkozók

2021.07.24. 15:30

Ha hirtelen is érkezett, de kellett az eső a terményeknek Fejér megyében

A mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozók és őstermelők óhatatlanul ki vannak szolgáltatva az időjárás viszontagságainak. Bevételi forrásuk nagymértékben attól függ, milyenek az időjárási körülmények az adott szezonban. Lapunk megkeresett néhány megyei kisvállalkozót, őstermelőt, akiket arról kérdeztünk, eddig hogyan befolyásolta az időjárás a termésüket.

Déri Brenda

Nagyvenyimen Csizmadia-Tóth Csilla mutatta meg lapunknak a szántóföldek és a termés állapotát. Az eső kellett, de a tartósan párás idő nem kedvező

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bár megyén belül maradtunk, mégis hatalmas csapadékeloszlási eltérésekkel szembesültünk, amikor az esőzésekről érdeklődtünk. Amíg Válban volt olyan nap, amikor 36 milliméter csapadék esett, addig Nagyvenyimen csupán 9 milliméter. Nemcsak a csapadékmennyiség volt változó, hanem a termés helyzete is. Utóbbit nagyban befolyásolja, hogy mivel foglalkozik az őstermelő. Annyi azonban biztos, hogy a jelenlegi idő­járás-ingadozás nem tesz jót a termésnek.

Pont jókor jött az eső

Fiskus Bélának családi gazdasága van Válban. A falu határában pedig közel 20 hektáros ültetvényese, ahol almát, körtét és szőlőt termeszt. A napokban történt esőzés kapcsán elmondta, hogy még pont jókor, megfelelő mennyiségben érkezett, a gyümölcsfáknak és a szőlőnek jót tett.

– Már nagyon kellett ez az eső a termésnek, nem okozott problémát, sőt inkább a javunkra vált. Annyira nem volt vészesen sok eső, jól oszlott el. 4-5 évvel ezelőtt viszont egy nagy, jeges hullám végigsöpört rajtunk, szinte mindent elpusztított, még a garázstetőt is lefújta. Akkor a termésünk nagy részét elveszítettük. Az egész szőlőst szétverte, illetve almából is csak nagyon keveset tudtunk betakarítani.

Kocsis Bálintné bodzatermesztéssel és takarmánynövényekkel foglalkozik. Hasonlóképp elmondta, hogy ez az esőzés, ami az elmúlt egy hétben volt, csak segített a szántóföldön és a bodzán. Előbbi főleg a hosszan tartó meleg napok miatt hajlamos a túlzott szárazságra, melyen nemigen segít, ha hirtelen nagy mennyiségű csapadék esik. Azonban ez most nem mondható el, ugyanis a gabonának, napraforgónak és kukoricának kimondottan jól jött.

Nagyvenyimen Csizmadia-Tóth Csilla mutatta meg lapunknak a szántóföldek és a termés állapotát. Az eső kellett, de a tartósan párás idő nem kedvező
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A csapadékmennyiség lokálisan változó

Megkerestük a Nagyve­nyimen gazdálkodó Csizmadia Györgyöt is, aki korábban már számtalan alkalommal nyilatkozott különböző sajtó­orgánumoknak e téma kapcsán. Jelenleg a Venyim Gyümölcse Kertészet tulajdonosa és a Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezetének igazgatója.

– Nem lehet azt mondani, hogy a jelenlegi az egy jó helyzet, de persze ez is eltérő megyén belül. A csapadékmennyiség lokálisan változó. Nálunk alig volt eső, mindössze 9 milliméter. Viszont ez a párásabb, hűvösebb időjárás elég volt ahhoz, hogy elkezdjen rothadni a még fán lévő barack. Ahol nincs öntözőberendezés, ott a helyzet katasztrofális lehet, szinte teljesen ellehetetlenülnek ezzel a szélsőséges időjárással szemben.

A korszerű öntözéstechnika roppant fontos, nem mindegy, hogy mikor és mennyi csapadék érkezik a szántóföldekre, ültetvényesekre. Illetve a növényeknek is különböző igényeik vannak. Kifejezetten sok vizet igényelnek például a gyümölcsfák, olyanok, mint a cseresznye, a meggy és az őszibarack.

Csizmadia György hozzátette: – Az ekkora mértékű hőmérséklet-ingadozás a növénytermesztést és a gazdálkodást is éppúgy megviseli, mint az embereket és az állatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában