A régi malomnál

2021.07.27. 11:30

Magyarok kenyere – A Fejér megyei gazdák búzáját öntötték össze Fehérváron

Tizenegyedik éve, immár a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva folytatódik a Magyar Örökség-díjas Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program. A magyar gazdák adománya az idén is több tízezer rászoruló honfitársunk ellátásához járul majd hozzá.

V. Varga József

A Fejér megyei gazdák minden évben kiveszik részüket az adakozásból

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány a Fejér megyei gazdák által adományozott búza összeöntését hétfőn tartotta Székesfehérváron, a régi Sörház és sörházi malom épülete előtt.

Amint Varga Imre Istvántól, a NAK Fejér megyei szervezetének elnökétől megtudtuk, a búzát az idén négy gyűjtőponton várták és várják továbbra is az egyeztetést követően (248 adományozó 24 800 kilogramm búzát ajánlott fel): Aranybulla Mezőgazdasági Zrt. (Székesfehérvár), Csákvári Mezőgazdasági Integrációs Zrt., Lajoskomáromi Győzelem Mezőgazdasági Kft. és Baki-Trans Kft. (Besnyő).

A Fejér megyei gazdák minden évben kiveszik részüket az adakozásból
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A búza évszázadok óta első helyen áll a növénytermesztésben, még ma is a világ legfontosabb és legnagyobb területen termesztett kultúrnövénye –hangsúlyozta köszöntőjében Varga Imre István. – A kenyér a betevő falat, mindennapos táplálékunk, fizikai létezésünk nélkülözhetetlen eleme. Némileg különböző formában ugyan, de a világ minden részén fogyasztják. A világ magyarsága egy kenyéren van, amely 15 millió búzaszemből áll össze a nemzet testévé, és amelynek kovásza az összefogás ereje. Köszönjük mindenkinek, aki felajánlotta búzatermésének egy részét, hogy együtt segíthetünk a rászoruló gyermekeken!

Az ország egységét erősíti

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke ünnepi köszöntőjében felidézte, hogy a múlt évben minden eddiginél több adomány érkezett a Kárpát-medencei magyar gazdáktól, akik csaknem 1100 tonna búzát ajánlottak fel. A Fejér megyei gazdák minden évben kiveszik a részüket az adakozásból, mellyel az ország egységét is erősítik – emelte ki Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője. Kauserné Szabó Virág, az Ifjú Gazdák Fejér Megyei Gazdakörének elnöke reményét fejezte ki, hogy a fiatal generáció tagjai is képesek lesznek tovább vinni az elődeiktől tanult értékrendet.

A búza ünnepélyes összeöntésében részt vett a fenti személyeken kívül Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke és Kiss Norbert Ivó, a Fejér Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke. A gazdák felajánlását megáldotta Ugrits Tamás, katolikus püspöki irodaigazgató, Oláh Pál Olivér református lelkész és Ribárszki Ákos evangélikus helyettes esperes. Széki muzsikával közreműködött a Kákics zenekar, Tárnok Ákos vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában