Frissen Fejérből

2021.07.10. 07:10

Kibabrált az időjárás: megérett a meggy

Bár az elmúlt két év gyenge termése után az idén jó hozamokra számítottak a meggytermelők, csalódniuk kellett. Ezúttal is kénytelenek beérni a vártnál kevesebb gyümölccsel.

Dávid Erzsébet

A nagyobb ültetvényeken rázógép szüreteli a meggyet, felgyorsítva a munkafolyamatot

Fotó: Archív / Borbély Béla

A FruitVeb (Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács) napokban közzétett helyzet­értékelése szerint várhatóan 65 ezer tonna +/– 10 százalék mennyiségű terméssel fizetnek az ország meggyültetvényei. A vártnál gyengébb hozamokért ezúttal is az időjárás tehető „felelőssé”.

Tavasszal a kifejezetten erős virágzás, a gazdag virágrügy-berakódottság még annyira biztató volt, hogy egyesek a 2018. évihez hasonlóan gazdag, 80-90 ezer tonnányi országos termésben reménykedtek. A hűvös április miatt azonban a virágzás vontatottan, mintegy négy hétre elhúzódva történt meg, a fagyok, majd a virágnyílást követő 4-6 hetes borús, hűvös, fényszegény időjárás miatt rossz lett a terméskötődés, s a hosszan tartó, nagyon erős tisztuló gyümölcshullás után már közepes termés maradt csak a fákon. Az alacsony hőmérséklet és a gyakori eső miatt moníliafertőzés is veszélyeztette a fákat, emiatt pedig a szokott három helyett négy, öt alkalommal kellett bevetni a növényvédő szereket, ami jelentősen megnövelte a termelés amúgy sem alacsony költségeit. Majd újabb probléma jelentkezett: a fák a szokásosnál apróbb gyümölcsöket érleltek. S mivel a gyümölcs mérete és fajsúlya elmarad a várttól, a termés is kisebb lett.

Arra a kérdésre, hogy mi az oka, hogy kisebbek a meggyszemek, a FruitVeb szakemberei úgy fogalmaztak, hogy a virágzást követő jellemzően hideg és fényszegény időjárás korlátozta a gyümölcsben a méretet determináló sejtosztódást. Kisebbek lettek a meggyszemek azért is, mert a júniusi, korán érkezett, hosszan tartó 30 fok feletti hőmérséklet idején elégtelenül zajlott, vagy a hőstressz miatt le is állt a gyümölcs növekedése. Az aszály pedig csak fokozta a problémát. S hogy soroljuk tovább az időjárás okozta károkat, a hosszan tartó virágzás következményeként gyakori és a betakarítást hátráltató tényezőként, egyenetlen lett az érés. Ami azt jelenti, hogy míg a fák belsejében zöld a gyümölcs, a paláson már gyönyörű bordó szemek kínálják magukat. A kisebb gyümölcsméretek miatt nemcsak a befőző háziasszonyok bosszankodnak, a szakemberek is.

A nagyobb ültetvényeken rázógép szüreteli a meggyet, felgyorsítva a munkafolyamatot
Fotó: Archív / Borbély Béla

Attól tartanak, hogy a következő napokban beérő fürtös meggyfajtákból akár több ezer tonna nem éri majd el a konzerv- és hűtőiparnak megfelelő, 18 milliméteres minimumméretet. Az apróbb szemű gyümölcs pedig többnyire a léfeldolgozókban végzi, ami kisebb bevételt jelent a termelőknek.

Az országos problémák a Fejér megyei meggytermelőknél is visszaköszönnek. A Borbás Kert meggyültetvényeit sem kímélte az időjárás. Az elsőként beérett érdi bőtermő ezúttal rácáfolt a nevére, az aszály miatt ugyanis tizedét érlelték csak meg a fák a tavaly sem túl gazdag hozamnak. Az azonban a fajta javára írható, hogy a minőség nem hagy kívánnivalót. A vállalkozás vezetője, Borbás Edit megerősíti az országos tapasztalatokat, a gyümölcsök náluk is apróbbak a szokottnál. Érdekességként említi, hogy most a hármas szám jellemző az ültetvényekre: tavasszal háromszorra bontottak virágot a fák, most háromszorra érik be a termésük. Zöld, rózsaszín és mélybordó szemek bújnak meg egymás mellett, ez pedig nem könnyíti meg a betakarítást. Ha kézzel szüretelnének, szét lehetne válogatni az érett és kevésbé érett gyümölcsöket, a rázógép azonban nem tud különbséget tenni, ezért a piacra szánt gyümölcsöt kénytelenek kézzel átválogatni. A termelő szerint ahhoz képest, hogy a közepes országos termés miatt nincs meggybőség a piacokon, a felvásárlási árak viszonylag alacsonyak, nem veszik figyelembe azt a munkát és költséget, amivel a termelés jár.

Információja szerint kilo­grammonként maximum 180 forintért, a léüzemek pedig legfeljebb 80 forintért veszik át a meggyet a termelőktől. Egy másik megyei vállalkozás névtelenséget kérő szakembere a betakarítást nehezítő érdekes tényezőként említette, hogy az idén szokatlanul erősen kötődnek a gyümölcsök a fákhoz, alig lehet leszakítani azokat. A kedvezőtlen időjárás miatt náluk is két hetet késett az érés, s most a meggyel párhuzamosan a sárgabarackot és a cseresznyét is kénytelenek szedni. A cég integrált rendszerben gondozott ültetvényein négy rázógéppel szüretelik a meggyet. A termést a konzervipar és a hűtőház veszi át tőlük, a szakember szerint olyan árért, amely nem igazán veszi figyelembe a szokatlan időjárás miatt is megnőtt termelési költségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában