egyetemisták útra készen

2021.07.26. 17:30

Keressünk albérletet! – Felpezsdül a nagyvárosok ingatlanpiaca

Pénteken minden felsőoktatásba felvételiző számára kiderült, melyik intézmény falai között tölti el a következő éveit. Ezzel együtt elindul az albérletkeresés, hiszen a felsőfokú tanulmányok megkezdésével a legtöbben elszakadnak otthonról.

Szücs Zsuzska

Érdemes kívül-belül felmérni a leendő új lakhely állapotát

Fotó: Nagy Norbert (Fejér Megyei Hírlap-archív)

Az OTP Ingatlanpont összefoglalt pár jó tanácsot a friss egyetemisták, pályakezdők számára, ami hasznos lehet az aktív lakáskeresési időszakban. Az ingatlanpiac felpezsdülése jó lehetőség azok számára, akik bérlőket keresnek kiadó lakásukba. A bérleti díjak idén már lassan, de folyamatosan növekednek, a leendő bérlőknek ugyanakkor jó hír, hogy a 2020. januári csúcshoz képest most még jóval megfizethetőbb kínálatból válogathatnak – mondta Valkó Dávid vezető elemző.

A kollégiumi férőhelyeket általában augusztus végén osztják ki a hallgatók között, de az albérletkereséssel nem érdemes addig várni, az ár-érték arányban ideális lakásokat ugyanis hamar lefoglalják. A megfelelő bérlemény kiválasztásának első lépése, hogy mérlegeljük, mekkora összeget szánunk lakhatásra havonta, illetve hogy egyedül vagy bérlőtársakkal szeretnénk megkezdeni egyetemista éveinket.

Mérjük fel a lakás állapotát

Célszerű szem előtt tartani, hogy bár a korlátozások, úgy tűnik, véget értek, de bármikor újra berobbanhat a járvány, emiatt pedig előfordulhat, hogy sok időt kell otthon – home office-ban vagy távoktatásban – tölteni. A bérleti díj mellett ezért fontos figyelembe venni a lakás felszereltségét, komfortosságát és kialakítását. A szerződés aláírása előtt ajánlatos tisztázni a bérbeadóval, hogy milyen kiadások várhatók a későbbiekben. A bérleti díj és a kaució mellett fontos egy pillantást vetni a téli hónapok rezsiszámláira, ekkor ugyanis megnövekedhet a fogyasztás. Mérjük fel a lakás állapotát, nincsenek-e olyan problémák, amelyeket a költözés előtt orvosolni kell, vagy teljesen kizárják a bérlés lehetőségét. Nézzük meg, hogy megfelelően szigetelnek-e a nyílászárók, épek-e a csapok, penészesek-e a falak, vagy van-e bármi nyoma nedvesedésnek.

Érdemes kívül-belül felmérni a leendő új lakhely állapotát
Fotó: Nagy Norbert (Fejér Megyei Hírlap-archív)

A bérbeadók számára az első lépés a tájékozódás. Fel kell mérni, hogy a környéken milyen ingatlanpiaci árak uralkodnak, majd a bérlemény adottságaival összevetve egy piacképes árat kalkulálni. A díj kialakításánál figyelembe kell venni az ingatlan árát esetlegesen csökkentő vagy növelő tényezőket, mint például az elhelyezkedés és az infra­struktúra. A lakás kiadása előtt érdemes felmérni, hogy milyen állapotban van, elvégezni a szükséges munkálatokat, beszerezni a lakhatáshoz szükséges alapvető berendezéseket. A lakásbérlet jó esetben egy hosszú távú szerződés a felek között, ezért célszerű a szerződés megkötése előtt is találkozni a leendő lakókkal. Ma már bevett gyakorlatnak számít ajánlást kérni a lakó előző főbérlőjétől.

Írásos szerződésünk legyen!

A legnagyobb védelmet bérlő és bérbeadó szempontjából is az írásos szerződés nyújtja. Szerződéskötéskor rögzíteni kell, hogy határozott vagy határozatlan idejű a szerződés, hiszen ezekre más jogszabályi előírások vonatkoznak. A bérlőnek ajánlatos meggyőződnie arról, hogy az ingatlan tulajdonosával szerződik-e, társbérlet esetén pedig a szerződés szabályozza-e a közös és kizárólagos helyiségek használatát. Bérbeadóként rögzítsük a közműszerződések tulajdonjogát, ezeket saját nevünkre íratva tudjuk tulajdonosi kontroll­szerepünket megőrizni. A szerződést javasolt egy szakemberrel elkészíttetni vagy közjegyző által hitelesíteni. Ennek a költsége változhat a szerződés összetettségétől, díja jellemzően a bérbeadót terheli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában