hatalmas felelőssége van

2021.07.22. 16:00

Ahol a sportolóból edző válhat

Elsősorban egészséges embereket kell nevelniük az edzőknek, s csak másod­sorban sportolókat. Ez Bernáth István, az edzők edzőjének filozófiája.

Majer Tamás

A gerelyes csapat: Sárvári Krisztina, Gyugyi Gréta, Bodnár Kitti, Venyige Adrienn, Füzes Angelika; felkészítőjük Pálinkás János

Fotó: Iskola

Az első nappali tagozatos évfolyam sportedző diákjai tavaly fejezték be tanulmányai­kat az Árpád Technikumban. Az új, 2020-tól érvényes alapszakmalajstrom már nevében is jelzi, nemcsak sportedzői, de sportszervezői tudást is kapnak itt a diákok. Bernáth István, edző és oktató, munkaközösség-vezető lapunknak nyilatkozva elmondta, korábban is tanultak sportszervezést a szak tanulói. Arról is beszélt, nem egyszerű képzés ez. Nappali képzésük első évfolyamán tucatnyian végeztek, pedig kezdetben közel negyvenen voltak az osztályban. Nagy volt a lemorzsolódás mértéke.

Bernáth István sietett leszögezni, a náluk évről évre induló (felnőttképzésen is) sportedző–sportszervező osztályok nem sportosztályok. Nem sportolókat nevelnek, hanem edzőket! – Nagyon sokan összetévesztik ezt a sportedzőképzést a sport­osztályokkal. Az speciális képzés, az azt jelenti, hogy a gyereknek az edzéseit berakják akár az órarendbe. Itt nem erről van szó – fogalmazott.

Sportolóként labdarúgásban és kézilabdában bontakozott ki Bernáth István, azután mindkét sportágban edzősködött is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bernáth István elmondta, hozzájuk részint emiatt a félreértés miatt is sok sportoló jelentkezik. Persze előnye is van ennek, ez szinte természetes. Lássuk be, érvényes gondolat, jó törekvés, hogy a kamaszkorában sportolónak, akár élsportolónak készülő gyermekből – akiből vagy lesz felnőtt versenyző, vagy nem, mindenesetre megszereti a tornatermek és a versenypályák hangulatát – később edző legyen! Nos, az ehhez szükséges képesítést megszerezhetik az Árpádban, ha végigcsinálják a képzést.

Az aligha meglepő, hogy jól szerepelnek az iskolák közötti sportversenyeken az árpádosok, húzóemberek a sportedző szakosok. Annak ellenére is, hogy iskolán kívüli sportágukban az amatőrök között nem versenyezhetnek. Az iskola női gerelyhajító csapatának többsége például kézilabdás. A legutóbbi diákolimpián országos harmadik helyezést szereztek!

– Hatalmas a paletta. Pont akkora, mint amekkora az atlétika célcsoportja, ami a legkisebbektől a legidősebbekig mindenkit felölel – ezt már arra a kérdésünkre felelte Bernáth, hogy kik azok, akik a sportedző szak felnőttképzését keresik. – A különleges bánásmódot igénylők sportjában is ott van az atlétika. A rekreá­cióban és a regenerációban is rendkívül sok atlétikai mozgás van, nem véletlenül mondjuk alapsportágnak – tette hozzá.

A gerelyes csapat: Sárvári Krisztina, Gyugyi Gréta, Bodnár Kitti, Venyige Adrienn, Füzes Angelika; felkészítőjük Pálinkás János
Fotó: Iskola

Bernáth István testnevelő–népművelő szakot végzett Szombathelyen, aztán levelezőn végezte el a Testnevelési Főiskolát, közben kézilabda, labdarúgó, úszó és atlétikaedzői képesítést is szerzett. Saját maga sportolóként labdarúgásban és kézilabdában bontakozott ki. Sok helyen dolgozott edzőként, a Videoton labdarúgó-utánpótlásában 11 évet töltött el, de a Köfém kézilabdacsapatánál is edzősködött.

– Az utánpótlásedzők kezében hatalmas fegyver van, hatalmas lehetőség és felelősség is. Amilyen nehéz egy jó sportolót felnevelni, olyan könnyű sok sérült embert gyártani fizikai és lelki tekintetben! Egy edzőnek az kell legyen az ars poeticája, hogy testben, lélekben, szellemben egészséges embert neveljen! Másodlagos az, hogy milyen sportoló lesz belőle. Ezeknek az értékeknek a fontosságát szeretnénk átplán­tálni a diákjainkba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában