Frissen Fejérből

2021.06.18. 10:00

Zichyújfalui csapattal az alapítók között jött létre a Magyarországi Drón Koalíció

2021. május 4-én – Palkovics László innovációs és technológiai miniszter részvételével – megalakult a Magyarországi Drón Koalíció (MDK) a Digitális Jólét Program, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a HungaroControl Zrt. együttműködésében. A programirodai feladatokat a Közlekedéstudományi Intézet látja el. Az Alakuló Ülést követőn Rohács Dániellel, az MDK megbízott elnökével beszélgettünk.

Elekes Gergő

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Miért volt szükség a Magyarországi Drón Koalíció megalakulására?

– A drónok régóta a közbeszéd részét képezik, látjuk őket a filmekben, hallunk, olvasunk róluk a médiában, nemzetközi színtéren pedig a drónok üzleti és ipari alkalmazásában már eddig is számos országban és szinte minden iparágban komoly fejlődés ment végbe. Talán nincs még egy olyan iparág ami ilyen módon fejlődne: az Európai Bizottság becslései szerint 20 év múlva több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak majd a drónokkal összefüggő területek, amelyeknek a gazdasági hatásai elérik vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót. Egyes előrejelzések pedig pár év alatt akár több tízezer napi drón mozgást prognosztizálnak, csak Magyarországon belül. Mégis talán meglepő, hogy az ipari, üzleti célú felhasználás itthon mind a mai napig gyerekcipőben jár. A drónok elterjedését ma számos nehézség gátolja, mint például a kommunikáció, a navigáció, felderítés, felhasználási környezetbe való integráció kérdései és a társadalmi megítélés.A problémák jellegéből, mértékéből, számosságából, területéből adódóan jól látható, hogy komplex, egymással szoros kapcsolatban álló területek halmazából épül fel a drón iparág, ami közös kollektív megközelítést igényel. A problémák nem orvosolhatóak a hagyományos légiközlekedési rendszerekkel, azok költségvonzata, kapacitása, fejlesztési időhorizontja, humánerőforrás szükséglete miatt, így szükség van az IT legújabb vívmányainak felhasználására, mint a mesterséges intelligencia, vagy a gép tanulás. A drónokhoz köthető magas innovációs tartalmat, társadalmi gazdasági hozzáadott értéket ki kell használni, ezt felismerve hoztuk létre az MDK-t.

Hogy került az alapítók közé a Double Ring Wings? Kik az alapítók?

– A MDK Alapító tagságába azokat a hazai vállalkozásokat, szakmai szervezeteket, akadémiai és egyetemi műhelyeket, kutató és szakértő cégeket, kormányzati szervezetet és állami intézményt hívtuk fel, akik elkötelezettek az Alapító nyilatkozatban lefektetett célok kapcsán, és a magyar drón ökoszisztéma fejlesztésének támogatásával kívánnak foglalkozni. Az Alakuló ülésen 66 szervezet írta alá a csatlakozási nyilatkozatot, a május 28-i határidőig pedig mindösszesen 97 szervezet jelezte részvétei szándékát. Minden alapító tagot meglévő iparági kapcsolatok, ajánlás, vagy jelentkezés alapján választottunk ki, így kértük fel a Fejér megyei székhelyű Double Ring Wings-t is. Jelentkezni a júliusban tartandó plenáris ülést követően lehet majd még tagként, a jelentkezéseket a megválasztott elnökség fogja majd elbírálni.

Rengeteg szakterületen állnak helyt a drónok nap, mint nap
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Miért jó, hogy hazánkban létrejött az MDK?

– Az MDK célja, hogy állandó szakmai és együttműködési fórumot biztosítson a fejlesztők, a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők, az akadémiai és szakmai szervezetek között, valamint támogassa a területen működő hazai vállalkozásokat, hogy azok versenyképesség növekedést érjenek el és így:

  • hazánk a pilóta nélküli járművek használata terén mihamarabb a világ élvonalba kerüljön,
  • ösztönözze a drónok széleskörű elterjedését,
  • legyen egy támogató szabályozás, ami megadja a biztonságos üzemeltetés alapjait.
  • Az MDK további célja támogatás nyújtása a képzési, tesztelési, tanúsítási területekkel foglalkozó DroneMotive kezdeményezésen keresztül.

    Mit fog jelenteni, mit fog nyújtani egy egyszerű drónfelhasználónak az MDK?

    – Egy olyan iparági szakmai együttműködési keretrendszert, ami biztosítani fogja, hogy a hazai drón iparágban maximálni lehessen a társadalmi, gazdasági hozzáadott értéket. A felhasználók számára a közvetlen előnyök például a biztonságos üzemeltetésben, új támogató szolgáltatásokban (pl. töltőhálózat) jelentkezhetnek.

    Rohács Dániel, a Magyarországi Drón Koalíció megbízott elnöke
    Fotó: MDK

    Mik a tervei az MDK-nak?

    – Legfontosabb, hogy elkészüljön egy vízió és iparági stratégia. A Digitális Jóét Program keretében már működő Mesterséges Intelligencia Koalíció és 5G koalíció tapasztalataiból kiindulva, ezt operatív szinten munkacsoportok felállításával fogjuk támogatni, melyek a legfontosabb problémák köré fognak épülni. Plenáris üléseket évente 1-2 alkalommal fogunk tartani, melyek célja az átfogó egyeztetés, míg operatív vagy munkacsoport szinten jellemzően havi ülésezések lesznek.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában