Frissen Fejérből

2021.06.21. 17:00

Tavaszi hideg: később érik a meggy

Már kapható a korai hazai meggy a piacokon, üzletekben, de nagyobb mennyiségű meggytermés csak a jövő hét közepére várható.

FMH

A korai meggy már kapható

Fotó: Pezzetta Umberto

Idén a tavaszi fagyok és hűvös időjárás miatt a megszokottnál mintegy két héttel később érik a meggy, nagy mennyiségben június 25-e után várható – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A szakemberek közepes mennyiségű termést prognosztizálnak, de ezt még befolyásolhatja az időjárás, illetve a termőkörzetenként eltérő terméshozam.

Magyarország az EU egyik meghatározó meggytermesztője, Lengyelország – melynek területe több mint háromszorosa hazánkénak – után a második helyen áll. A hazánkban termesztet meggy minősége nagyon jó, keresett külpiaci termék. A magyar meggy fő felvevőpiaca a feldolgozóipar, az uniós meggybefőtt-kereskedelemben hazánk vezető szerepet tölt be, az ellátás több mint 40 százalékát adja.

A korai meggy már kapható
Fotó: Pezzetta Umberto

Hazánkban közel 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés – évjárati hatásoktól függően – alapvetően 60–90 ezer tonna között ingadozik. A hazai lakossági meggyfogyasztás átlagosan évi 15 ezer tonna, ennek 30 százaléka a friss meggy.

Az elmúlt néhány évben erősödött a frissmeggy-fogyasztás, és növekedett a fagyasztott meggy iránti kereslet is, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében. A NAK által korábban végzett felmérés szerint legnagyobb területen érdi bőtermő, újfehértói fürtös, debreceni bőtermő és kántorjánosi fajtákat termesztenek. Jellemzően a hazai meggy jelentős része, körülbelül 60-80 százaléka exportra kerül, ennek – egy átlagos évet tekintve – harmada a friss meggy; több mint fele a meggybefőtt; nyolcada-tizede pedig a fagyasztott meggy. A magyar meggy legnagyobb külföldi felvevőpiaca Németország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában