Frissen Fejérből

2021.06.09. 07:00

Szántóföldi napok kezdődnek szerdától Mezőfalván

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow több éve az ország egyetlen olyan álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítása, ahol a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata tekinthető meg szántóföldi környezetben, Mezőfalván.

FMH, V. Varga József

Tegnap már a lényeg, a bemutatandó gépek, mezőgazdasági eszközök is megérkeztek a bemutató helyszínére

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Egy év kényszerszünet után a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével együttműködésben szerdán és csütörtökön rendezi meg Mezőfalván, több mint 400 ezer négyzetméteres területen, a szabadtéri agrárszakmai kiállítást. A belépés ingyenes, azonban a rendezvényen a jogszabályi előírások szerint védettségi igazolvány vagy a védőoltást igazoló mobilapplikáció bemutatásával lehet részt venni.

Az állógépes kiállításon – közel 10 ezer négyzetméteres területen – rendre a hazai mezőgazdaságigép-forgalmazás 80 százalékát képviselő cégek mutatják be gépeiket, eszközeiket. A gépek, illetve a gépkapcsolatok másfél hektáros demópályán próbálhatók ki, emellett a rendezvény középpontjában az évszaknak megfelelő fajtabemutatók, mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatók is lesznek.

Kedden már a lényeg, a bemutatandó gépek, mezőgazdasági eszközök is megérkeztek a bemutató helyszínére
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bemutatkoznak a legújabb nemesítési és kutatási eredmények a gyakorlatban, nagy és biztonságos termést ígérő fajták, továbbá a munkaeszközöket, gépeket, gépkapcsolatokat hétköznapi, szántóföldi körülmények között, „akcióban” lehet megtekinteni.

A kiállításon az agrárkamara szakértői segítséget nyújtanak a látogatóknak például a családi gazdaságok, az osztatlan közös tulajdon, a duális képzés, a szaktanácsadás és más aktuális témák kapcsán. A szántóföldi napokon egyebek között a NAK országos laboratóriumi vizsgálati szolgáltatását is igénybe lehet majd venni.

A keddi előkészületek idején is szép idő volt, mára és holnapra is kedvez az idő a szabadföldi bemutatóknak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kialakítottak egy fenntarthatósági témájú tanösvényt is, ami hasznos tudnivalókkal szolgál a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt kihívásairól, azok kezeléséről. Egy bemutató talajszelvénynél ismertetőkkel várják a látogatókat, akik a gasztrofaluban hazai termelők kínálatával is találkozhatnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától a rendezvény szakmai programjai felől külön is érdeklődtünk, de nyilván a kétnapos esemény start előtti óráinak zsúfoltsága miatt nem érkezett meg szerkesztőségünkbe sajtóanyaguk.

Megérkeztek a gépek is, amelyek másfél hektáros demópályán próbálhatók ki
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kiállítás generálkivitelezőjétől, Katona Zsolt Vazultól, a Modul Trend Kft. vezetőjétől megtudtuk: az eseményre 150-nél is több kiállítót, és a korábbi évek tapasztalatai alapján 15 ezernél több érdeklődőt várnak. A kapunyitás mindkét napon 9 órakor lesz, az ünnepélyes megnyitót szerdán 10 órakor tartják. A központi programok mellett a NAK szakmai színtér programjai is zajlanak, a kiállítást mindkét napon egyaránt 17 órakor zárják. Az időjárás-előrejelzés szerint nyári meleg várható (27–30, illetve 25–27 Celsius fokkal), csütörtökön az eső valószínűsége 60 százalék körül mozog. (Forrás: NAK.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában