egyéni vállalkozók

2021.06.10. 17:30

Megyénkben élnek az egyszeri bértámogatással

Mint kedden kiderült, az önfoglalkoztatóknak is lehetőségük van egyszeri állami támogatás igénylésére. Hogyan működik a rendszer, és mi a Fejér megyei egyéni vállalkozók véleménye?

Baráth Eszter

Több főtevékenység, így a járművezetés-oktatás is a támogatási körbe került

Fotó: Fotóillusztráció: Archív (Nagy Norbert)

Ahogy arról tegnap lapunkban is beszámoltunk, a kormány döntésének értelmében egyszeri támogatást igényelhetnek azok a vállalkozók, akik alkalmazott híján nem voltak jogosultak az ágazati bértámogatásra.

A támogatás összege a rendelet érvényessé válásakor meghatározott garantált bérminimum, azaz 219 ezer forint.

A kormány 56 olyan szakmai területen főtevékenységet folytató önfoglalkoztatót jelölt meg, akiket a koronavírus miatti korlátozások jelentősen érintettek. A támogatásra jogosultak között szerepel mások mellett az a személy, aki rendezvényi étkeztetést, sport és szabadidős képzést, testedzési szolgáltatást, szálláshely-­szolgáltatást, fodrászatot és szépségápolást, vagy járművezetés-oktatást végez fő tevékenységként.

Az érintett szakmák teljes listája elérhető a www.nfsz.munka.hu weboldalon, ahol arról is tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők, mik azok a kivételes esetek, amelyek miatt akkor sem jogosultak a támogatásra, ha az ott felsorolt szakterületek valamelyikében dolgoznak.

Az oldalon megtalálható az a formanyomtatvány is, amelyet az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályára kell benyújtaniuk az igénylőknek. A dokumentumon a személyes adatok feltüntetése mellett mindössze egy kérdésre kell válaszolni, ami az esetleges összeférhetetlenséggel kapcsolatos.

Több főtevékenység, így a járművezetés-oktatás is a támogatási körbe került
Fotó: Fotóillusztráció: Archív (Nagy Norbert)

Egy sárbogárdi fodrász, Zsuzsanna lapunk kérdésére elmondta, számára is igazán jól jönne a támogatás, hiszen a hosszú ideig tartó leállás miatt nagy mértékű bevételkiesése volt, viszont amikor felkerestük, még nem tudta, hogy jogosult-e a juttatás igénylésére.

Domakné Georgina, amikor elmondtuk neki, hogy a támogatással kapcsolatban keressük, lelkesen kérdezett vissza: „Ma hallottam róla, ez igaz?” A Móron dolgozó műkörömépítőnek is jelentős bevételkieséssel kellett megküzdenie az elmúlt időszakban. Mint mondta, részletesen utánanéz a támogatás igénylésével kapcsolatos feltételeknek, és amennyiben semmi akadálya nincsen, mindenképpen kérvényezni fogja az összeget. Georgina szerint az egyszeri 219 ezer forint annak ellenére is nagy segítséget jelent, hogy már folyamatosan dolgozhatnak. Tapasztalatai alapján az elmúlt másfél-két hónap egyáltalán nem mondható teljes munkának, ugyanis a vendégek nagy része nem tért vissza a szalonba. Ennek okai többfélék lehetnek, mindenesetre, mint mondja, ez a hónap az első, amikor azt lehet mondani, ténylegesen megkezdődött a munka. Georgina a támogatás összegéből fejleszteni szeretné vállalkozását és beszerezni a műkörömépítéshez szükséges eszközökből, alapanyagokból egy újabb adagot.

A járművezetés-oktatók is részesülnek

A rendelet szerint a járművezetés-oktatók is részesülhetnek a támogatásból, hiszen a normál helyzetben folyamatosan forgalomban lévő autóik a leállás miatt most hetekig a garázsokban álltak. Székesfehérváron számos autósiskola működik, amelyek mindegyikében több oktató tanít rendszeresen.

István is közéjük tartozik, aki elmondta, hogy természetesen érezhető volt a bevételkiesés. Mint mondta, minden pénz jól jön, így biztosan igényelni fogja az állami támogatást.

Kollégája, Rita szintén kiemelte a két hónapos leállást, amely idő alatt egyéni vállalkozóként semmi bevétele nem volt. Hangsúlyozta azt is, hogy biztosan benyújtja a kérvényt, és amennyiben meg is kapja a támogatást, a munkaeszközként használt autó hitelének törlesztésére fordítja majd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában