Pereg már az árpa

2021.06.29. 17:30

Megkezdődött a gabonák betakarítása a megyében

Elérkezett Péter és Pál napja, amikor a hagyomány szerint megszakad a búza töve. Ez a nap jelzi a betakarítás idejét, ám legtöbbször nem a legfontosabb kenyérgabona az első a sorban, mert megelőzi őt az árpa, sőt helyenként a repce is.

Palocsai Jenő

A megye déli részén, Lajoskomáromban megkezdték hétfőn az aratást

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megye déli területei kiváló adottságokkal rendelkeznek, különösen, ha gabonatermesz­tésről van szó. Ahogy azt a valamivel gyengébb termőterületekkel rendelkező északi gazdák szokták mondani: délen olyan földek vannak, hogy akkor is aratnak, ha a gazdák elfelejtettek vetni.

Lajoskomárom

A Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport megkezdte hétfőn az aratást a saját földjein. Puskás Zoltán, a cégcsoport munkatársa lapunk megkeresésére elmondta: – Őszi árpát aratunk ma és bár még az elején vagyunk, így pontos terméseredményeket még nem tudunk, de úgy tűnik, hogy hét tonna feletti üzemi átlagra számíthatunk hektáronként.

A szakembertől azt is megtudtuk, az árpa nedvességtartalma a határon van. A betakarítógép melletti gyorsteszt valamennyivel magasabb számokat hozott, mint a laborban elvégzett vizsgálat (ami pontosabb!), ahol megállapították, hogy körülbelül 11-12 százalékos a víztartalom. A lajosiak szeretik minél alacsonyabb nedvességtartalommal betakarítani, illetve raktározni a gabonát, mert az őszi árpa nagyon kényes erre a tároláskor. A Péter, Pál környéki aratáskor ilyen szokott lenni a nedvességtartalom, ám mint kiderült, a szerényebb termőhelyi körülmények között tartott árpát már több helyen be is takarították a felső határnak számító 14 százaléknál alacsonyabb vízzel. Enyingen egész hétvégén zúgtak a gépek, de több kisebb gazda is levágta már az árpát.

Arra a kérdésre, hogy mennyire volt nehéz a ter­mesztés szempontjából a tavaly ősz óta tartó időszak, Puskás kiemelte: – Ősszel jó időben sikerült vetni, jelentkezett utána némi csapadék is. Aztán volt egy 5 hónapos aszály, hiszen a tél és a tavasz szinte teljesen csapadékmentes volt, ám ehhez képest a gabonák elég jó kondícióban vészelték át ezt az időt is, és májusban megjött a várva várt eső, így a vártnál jobb eredményeket kaptunk.

A megye déli részén, Lajoskomáromban megkezdték hétfőn az aratást
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A cégcsoport ezen a héten 3-4 nap alatt vágja le a durván 450 hektárnyi árpát, majd azonnal átállnak az őszi búzára, amire nem lehet várni, mert egy korai faját vetettek tavaly, kereken ezer hektáron. A június eleji hőstressz szinte sokkhatásként szakadt rá a gabonákra. A 30 fokos hőséget – több mint tíz napon át – már nem tolerálják könnyen, emiatt akár némi termésveszteség is várható. A termésdepresszió inkább az őszi búzát érinti. Hatására a szemek kilökődnek vagy beszáradnak, esetleg nem lesz teljes értékű a szem.

Az aratás csak az egyik ciklus végét jelenti, nem a munka befejezését. Puskás Zoltán hangsúlyozta, fontos, hogy minél előbb menjen a kombájn után a bálázó, hogy mielőbb lehordhassák a szalmát. Azt követően pedig azonnal indulhat a tarlóhántás, majd a talaj árnyékolása. Azt is elárulta, hogy idén nem ők báláznak, hanem a helyi szarvasmarha­telep alvállalkozói. A bálák egy részét értékesítik, a többit szerves trágyára cserélik.

A lajosi cégcsoport még nem tudja, mi kerül a learatott gabona helyére, de az biztos, hogy felszántják és a következő évben valamilyen kapás kultúra, talán mák nő majd ezeken a területeken.

Magyaralmás

A megye északi részén máshogy tervezik a munkálatokat, ők csak július 10. környékén kezdik vágni a gabonákat, tudtuk meg Ruff Jánostól. A növénytermesztési ágazatvezető elmondta: – Mi nem a gabona, hanem a repce aratásával kezdjük a sort. Hétfőn indult a földeken a deszikkálás, ami egy növényvédő szeres kezelés elnevezése, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy egységesen érjen be az összes termőterület. Ha ez a munkafolyamat megvan, gyorsan kifejti a hatását a kezelt területen, így a jövő héten már megkezdődhet a repce betakarítása.

A magyaralmásiak 306 hektáron termesztenek jelenleg repcét. Az olajat adó növény termése a becő és a becőszám ezeken a területeken jónak mondható. Ez azt jelenti, hogy egy növényen átlagosan 130-160 darab magot rejtő tok van.

Ruff János a repcetermesztés nehézségeivel kapcsolatban kifejtette, hogy ebben az eső nélküli, kánikulai júniusban a termésátlagot a repce ezermagtömege határozza majd meg. Hozzátette: az adott kultúrához használatos hatóanyagok kivonása miatt nagy kihívás a repce rovarkártevők elleni védelme az egész tenyész­időszak alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában