kevesen szüretelnek

2021.06.11. 17:30

Lesz elég hazai alma a Fejér megyei piacon?

Az almatermesztés területén nem csak az elmúlt hónapok változékony időjárása miatt merülhetnek fel nehézségek, a munkaerőhiány is jelentős problémákat okoz.

Baráth Eszter

A szakember szerint a szokatlanul hideg időjárás nem okozott nagy károkat az almafáknak

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tavaszi fagyok és a szokottnál jóval alacsonyabb nappali hőmérséklet a zöldség- és gyümölcstermesztés tekintetében sem volt kedvező. Kiss Norbert Ivó, a Fejér Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke elmondta, még bizakodhatunk abban, hogy a hideg időjárás nem okozott nagy károkat az almafáknak, különösen a később érő fajták esetében, de a várható termés mennyiségének becslése még talán korai lenne.

A köztudatban elterjedt, hogy a hűvös tavasz következtében mindenképpen kevesebb termés várható, a korábbi, melegebb évekhez képest. Kiss Norbert Ivó viszont hangsúlyozta, hogy ez nem feltétlenül igaz. Mint mondja, jó példa erre a gabona, amellyel kapcsolatban mindenki azt mondta, hogy az őszi vetést meg fogja viselni a tavaszi időjárás, ezzel szemben elmondható, hogy nem lesz rossz termés és időben arathatnak majd.

– Az a csodálatos a növényvilágban, hogy rettentő módon tudja tolerálni az időjárás viszontagságait és behozni a lemaradásait – emelte ki az FMGSZ elnöke. A szokatlan hideg tehát még nem feltétlenül adna okot a kevesebb termésre.

A szakember szerint a szokatlanul hideg időjárás nem okozott nagy károkat az almafáknak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ugyanakkor azt is hozzátette, jelenleg úgy tűnik, hogy Magyarország almaimportra szorul. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elmúlt években rengeteg almafát vágtak ki. Ennek legfőbb okai, hogy öreg, idejétmúlt ültetvények voltak, emellett pedig a fajta is korszerűtlenné vált. Az érintett területeken az újratelepítés nem történt meg, amiben a szakember szerint a gazdák anyagi szempontjai is szerepet játszottak. Ugyanakkor, mint mondja az egyik legfontosabb tényező az, hogy Magyarországon kevés olyan ember van, akik alkalmi munkát vállalnak és alkalmasak is annak elvégzésére. Az almaléhez szükséges termés szüretelése gépekkel is megoldható, viszont a piacra, zöldség- és gyümölcskereskedésekbe kerülő almákat csak kézzel szabad szedni annak érdekében, hogy a gyümölcs ne sérüljön.

A kivágások miatt a termőterület tehát csökken, ugyanakkor a szakember elmondta, egy korszerű ültetvény több termést tud hozni, viszont ezek esetében is nagy kérdést jelenthet a betakarítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában