Frissen Fejérből

2021.06.17. 07:05

Fenntarthatósági tanösvény Mezőfalván

A június 9–10-én megrendezett Szántóföldi Napok és Agrárgépshow egyik tudásbővítő betétprogramján a talajról gyarapíthatták ismereteiket mindazok, akik végigmentek az úgynevezett fenntarthatósági tanösvényen.

Majer Tamás

Az ösvény egy körülbelül 30 méteres talajszelvényből indult ki

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ösvény „startpontja” egy körülbelül 30 méteres talajszelvény volt, ahol a helyi talaj jellemzőiről beszéltek a program gazdái. Majd a különböző talajtípusok összehasonlítására, sajátosságainak elemzésére is lehetőség nyílt. Nézzük, milyen ismereteket, tanácsokat rejtegetett ezután a talajra lefektetett pallókon át bebarangolható tanösvény!

– Napjainkban a változó klíma miatt folyamatosan növekvő környezeti problémákkal kell megküzdenünk – emelték ki a vízzel, mint az élet alapjával foglalkozó pontnál. – A mezőgazdasági területen történő vízgazdálkodás elengedhetetlen eleme a talaj, ugyanis a területen történő vízmegőrzés egyik módja a talajban való tározás – ismertették.

Az ösvény egy körülbelül 30 méteres talajszelvényből indult ki
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A jó minőségű talaj aszály idején vízraktár, belvízkor pedig vízelvezető szerepet képes betölteni. A víz- és talajbarát agrotechnikák alkalmazása és az öntözés egyre szélesebb körben történő elterjedését kell segíteni.

Ezután a Ne vágj ki minden fát! nevet viselő pont következett. Itt arról volt szó, hogy egy mezőgazdasági hasznosítású terület nem elhanyagolt attól, ha azon fák, facsoportok, fás szárú növények vannak, sőt ez sok szempontból hasznos. A részben vagy teljesen befásított mezőgazdasági területek teljes kitermelése nem tanácsolt. Egyes facsoportok meghagyása különösen a legeltetett terület esetében hasznos, de szántóföldi termelés esetében is jó.

Az agrárerdészet fogalma, illetve az erdőtelepítések fontossága sem maradt le a tanösvényről. Az agrárerdészet egy eljárás a termőföld védelmére. A mezőgazdasági területek fásítása a gazdálkodó számára a talaj termőképességének, szervesanyag-tartalmának, valamint vízháztartásának fenntartását, illetve javítását eredményezheti. Az erdőtelepítések változatosabb tájakat, gazdagabb életközösségeket, kiegyenlítettebb klímaviszonyokat, a termőtalaj védelmét és a földterület eredményes hasznosítását eredményezik.

A biológiai sokféleség, vagyis a biodiverzitás jelentőségére is rámutatott a programelem. Minden mindennel kölcsönhatásban van! Biológiai sokféleség a szántókon is elérhető. Eszközei lehetnek a területi adottságokhoz igazított művelési mód, illetve a mozai­kos művelés is, amely változatosságot eredményez, illetve fás sávok, füves mezsgyék, méhlegelők megtartását biztosítja. A biodiverzitás az özönfajok terjedésének megakadályozásával és mesterséges élethely-kialakításokkal – például rovarteleltetők, madárodúk létesítése – is támogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában