Frissen Fejérből

2021.06.26. 17:58

A paradicsomot károsítja a vírus

Nem káros sem az emberi, sem az állati egészségre, de jelentős gazdasági kárt okoz az érintett gazdaságoknak a paradicsomot és paprikát károsító vírus, amelynek megjelenését két hazai termelőnél igazolta a Nébih laboratóriumi vizsgálata. Továbbterjedését megakadályozták, új fertőzésre nem derült fény.

Dávid Erzsébet

Hektáronként akár 150-200 millió forintos veszteséget is okozhat az új vírus

Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

A paradicsom barna termés-­ráncosodás vírus (ToBRFV) rendkívül agresszív kórokozó. Először 2014-ben tűnt fel Izraelben, majd 2015-ben Jordániában mutatták ki, s 2018 óta már Európában sem ismeretlen. Akkor még csak az Európai Unió nyugati tagállamaiban, Spanyolországban, Franciaország és Hollandiában jelent meg, de 2020-ra már elérte az összes ismert, nagyobb kertészeti kultúrával rendelkező országot, s hivatalosan 14 tagállamban mutatták ki a jelenlétét.

Hazánkat eddig elkerülte, de májusban két kertészeti vállalkozás telephelyén, egy Csongrád-Csanád megyei 5,2 hektáros és egy Győr-Moson-Sopron megyei 6,2 hektáros üvegházból vett mintákban mutatta ki a vírust a Nébih laboratóriuma. Mindkét esetben növényegészségügyi zárlat alá helyezték a teljes termesztőberendezést, s a kormányhivatalok növényvédelmi szakemberei elindították a hatósági intézkedéseket és hozzáláttak a fertőzések forrásának felderítéséhez. A fertőzés terjedésének megakadályozására pedig szigorú higiéniai előírásokat rendeltek el. A vírus – a szakemberek jelenlegi ismerete szerint – csak az említett két telepen jelent meg, a széles körű hatósági mintavételezés során új fertőzésre nem derült fény – közölte a Magyar Zöldség – Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Hektáronként akár 150-200 millió forintos veszteséget is okozhat az új vírus
Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

A kiadott közlemény szerint a fertőzést remélhetően lokalizálták, s nem következik be a vírus rohamos szétterjedése.

S hogy milyen tüneteket okoz a növényeken a veszélyes vírus fertőzése? Ha megfertőződött a növény, a kórokozó nyomai a paradicsom levelén és a termésen is észlelhetők. A fertőzöttségre utaló jelek leginkább a növény felső levelein jelennek meg. Felületük ráncos, érdes lesz, klorotikus – sárgás, fehéres – foltok jelennek meg rajtuk, az erek sárgulnak, s bizonyos esetekben elkeskenyedik a levéllemez. A terméseken sárgás, barnás foltok lesznek, amelyek felülete később érdessé válik, a bogyók szabálytalanul növekedhetnek, deformáltak lehetnek, s mindezek következtében piaci értékesítésre alkalmatlanná válnak. Az, hogy mikor, milyen tünetek jelennek meg a paradicsomon, a fajtától, a fénytől, a hőmérséklettől és a növény tápanyag-ellátottságától függ. A fertőzés ember, állat egészségére veszélytelen, a termelőnek azonban jelentős – négyzetméterenként mintegy 15-20 ezer forint, hektáronként akár 150-200 millió forint – veszteséget okoz. Fontos: ha a gazda fertőzésgyanús tüneteket észlel a növényen, gyanúját jelezze az illetékes kormányhivatalnál.

A vírus palántával, vetőmaggal is terjed, de a legnagyobb veszélyessége abban rejlik, hogy növényi nedvekkel fertőz, s aktív tud maradni tárgyakon, termesztési eszközökön, a paradicsom szállítására használt göngyölegeken is – mondta el a Fejér Megyei Hírlap érdeklődésére Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Zöldség Alosztályának vezetője. A vírus erejének, túlélő képességének érzékeltetésére elmondta: néhány éve Hollandiában az üvegház takarításának részeként ledarálták a fertőzött növények szárát, azok nedve pedig a betonra, illetve annak mélyedéseibe csöpögött. A pár cseppnyi fertőzött anyag elég volt ahhoz, hogy a vírus újult erővel támadásba len­düljön.

S hogy mi a leghatékonyabb védekezési mód ez ellen az agresszív vírus ellen? Mivel nincs ellene hatékony növényvédő szer, az egyetlen járható út a megelőzés, amely kiterjed a megbízható helyről történő szaporítóanyag-beszerzéstől, a higiéniai eljárások alkalmazásáig a termesztés minden fázisára. A megelőzés azzal kezdődik, hogy vetőmagot, palántát kizárólag megbízható helyről szabad beszerezni, s a növényeket megfelelő fény és hőmérsékleti viszonyok között, a szükségletüknek megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaggal ellátva kell nevelni. Mindezt pedig ki kell kiegészíteni a legszigorúbb, mind a dolgozókra, mind a termelési eszközökre érvényes higiéniai eljárások alkalmazásával, betartásával, a göngyölegek és a mechanikai eszközök fertőtlenítésével.

A külföldi előállítású vetőmagvak esetén pedig a gazda számára biztonságot jelent, ha a vetés előtt elvégeztet egy célzott laboratóriumi vizsgálatot. A vírusfertőzés megelőzését szolgálja a jó fajtaválasztás is. Európában már megjelentek a károkozónak ellenálló paradicsomok, s itthon is van lehetőség a ToBRFV vírusra rezisztens paradicsomfajták szaporítóanyagának beszerzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában