Steiner Tamás oktató

2021.05.14. 07:10

„Villanyszerelőkre mindig szükség lesz”

Egy villanyszerelőnek nem kell nagy szakmai tudás, nagyon evidens dolgok vannak. Nagy kézügyességet se igényel. Aki szorgalmas, annak lehet, hogy nem is igazán jó – vallja Steiner Tamás oktató.

Majer Tamás

Steiner Tamás őszintén: kinek való s kinek nem e szakma

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Szeptember óta vagyok az iskolánál, iparból jöttem vissza, nincs pedagógusvégzettségem, villamosmérnökként dolgoztam – mondta el lapunknak Steiner Tamás, a móri Perczel Mór Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatója, aki villanyszerelőket is tanít.

– Úgy hozta az élet, hogy körülbelül tíz éve már tanítottam a Perczelben, akkor ötéves volt a villanyszerelő szak, amit én nem is értettem, mert teljesen felesleges öt évig tanulni a villanyszerelést. Most visszajött egy másfajta rendszer, amit én jónak tartok: most az van, az első évben ugyanazt tanulja egy CNC forgácsoló, mint egy híradásipari technikus, általános fémipari és elektronikai alapismereteket tanulhatnak meg – mondta.

Steiner Tamás őszintén: kinek való s kinek nem e szakma
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Steiner Tamás szerint nem árt az, ha egy villanyszerelő tud kalapálni, reszelni, fűrészelni.

– Az elektronikának nincsenek éles határvonalai. Régen, hagyományosan a villanyszerelők tipikusan a lakóépületek világítástechnikáját, energiaellátását, konnektorrendszereit csinálták meg – mondta Steiner. – A mai világban okos­lakások vannak. Érdemes egy villanyszerelőnek azt is tudnia kezelni, mert csak a vezetéktípusokat kell ismerni és bekötni mindent. Egy elektromos redőny is ugyanúgy fogyasztó, csak fixen van telepítve hozzá a kapcsoló – mondta. – A villanyszerelők feladata az iparban változik. A villanyszerelés erősáramú vonal. A multiknál az energiaellátásban is dolgoznak, és mellette a karbantartásnál is: az épület-karbantartásban és a világítási rendszerek, a légkondik, a gyártósorok körül.

S hogy kiknek való ez a munka, íme: – Akit érdekel az elektronika, az elektromosság. A villanyszerelés azért is jó, mert innen el lehet menni a gyengeáram felé is. Könnyen megtanulható, ha van kis logika és józan paraszti ész. Ám itt rájöhet arra is a diák, hogy ha esetleg érdekli, akkor bonyolultabb irányba is elmehet: a műszerész szakmák már összetettebbek. Ugródeszkának nagyon jó a villanyszerelő! Ez a szakma hosszú távon is nagyon jó, mert az embereknek a lakásában mindig kell szerelni. Nekem még semmit nem kellett marnom se, meg esztergálnom se a lakásom körül – jó, villanyszerelőt se hívtam még –, de villanyszerelőkre mindig szükség lesz az emberek otthonaiban. Plusz ez egy tiszta szakma, és itt oldható kötések vannak. Egy elrontott hegesztést rendbe rakni elég zűrös, itt viszont nem visszafordíthatatlan semmi – mondta.

– Egy villanyszerelőnek nem kell nagy elektronikai tudás, nagyon evidens dolgok vannak. Egy villanyszerelő nagyon jól megélhet akár egy multinál is, ha tudja a rajzokat olvasni. Nem kell terveznie, nem kell nagy koponyának sem lennie. Nagy kézügyességet se igényel. Aki szorgalmas, annak lehet, hogy nem is igazán jó, annak inkább már valami több tudást igénylő szakmát érdemes tanulni, mert itt a szorgalmát, szerintem, már nem igazán tudná mire hasznosítani, mert annyira nem komplex a villanyszerelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában