Nemcsak a kassza és a pakolás!

2021.05.02. 15:30

A Vajdából elindulva magabiztosan fognak belépni a diákok a munkaerőpiacra

Nem mindegy, milyen attitűddel adjuk át ezt a szakmát. Én nagyon-nagyon szeretem! A kereskedelem egy nehéz szakma, de aki egyszer beleáll, és megérzi az ízét, érzetét, egy életre megszereti – vallja Gyuricza Zsuzsanna.

Majer Tamás

Gyuricza Ilona elmondta, neki szíve csücske a Vajda János Technikum, szeretettel beszélt az oktatásról és a kereskedelemről is

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A hölgy a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vajda János Technikumának szakmai igazgatóhelyettese, maga is ebben az iskolában töltötte középiskolás diákéveit, 1993-ban itt érettségizett. – Akkoriban Bicskén ez egy gimnázium volt, teljesen természetes volt, hogy általános iskola után az osztályok tanulóinak nagy része egyből átmozdult ide, a Vajdába. Az én általános iskolai osztályomnak a nagy része is itt kötött ki a Vajdában.

– Szívem csücske! – mondta az iskoláról; ma a Vajda technikum, most is sok helyi választja, Gyuricza Zsuzsanna kiemelte, a családias légkör megmaradt.

Ő maga értettségi után közgazdászként végzett, külkereskedelmi szakon. – Dolgoztam elég sokat a családi vállalkozásban Bicskén – édesanyámnak van egy családi vállalkozása –, utána nagyon sokat dolgoztam az államháztartásban: közétkeztetést vezettem, óvodában voltam gazdasági vezető – mondta.

Úgy öt éve kapott egy telefont, pontosabban hívást egy – most már jelenlegi – kolléganőjétől. – Lenne-e kedvem tanítani a szakmát? – ezt kérdezte tőle a telefonáló. – Bent az iskolában, kereskedőket és eladókat – tette hozzá a vonal túlsó végén. – Úgy döntöttem, elvállalom ezt a szerepet, ezt az oktatási feladatot – idézte fel. – Eladókat, kereskedőket kezdtem el tanítani. Éreztem, hogy ez tényleg jó! Nagyon jó volt visszatérni egy olyan iskolába, ahol előtte tanultam. Ha végigmegyek egy folyosón – nálunk minden tele van a tablókkal –, szinte mindegyiken vagy a bicskei kortársaim, volt osztálytársaim, rokonaim, tanáraim vannak – mesélt kötődéséről az iskolához.

Gyuricza Zsuzsanna elmondta, neki szíve csücske a Vajda János Technikum, szeretettel beszélt az oktatásról és a kereskedelemről is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az első iskolai, oktatói évében – még nem volt teljes állásban –, vállalt egy tömbösített fél műszakot a bicskei Lidlben. – Az egyik legjobb évem volt, nagyon szerettem. Ott is egy fantasztikus társaságot ismertem meg. Még jobban beleláttam, hogyan működik a kereskedelem, mert én korábban másfajta aspektusait tapasztaltam meg máshol: a vendéglátásban, a rendezvényszervezésben, az államháztartásban. Itt megtapasztaltam azt is, milyen a bolti kereskedelem – mondta.

Gyuricza Zsuzsanna – ahogy az abban a boltban szokás – csinált mindent a kasszázástól az ablakpucolásig. Az áruházban tudták, hogy napközben tanítja is már a szakmát, s ezt jó néven vették, azóta is jó a munkakapcsolatuk.

Nézzük az oktatott szakmát! Gyuricza Zsuzsanna egy kérdésünkre válaszolva leszögezte, a kereskedelem szak nem egyenlő a bolti eladói képzéssel! A bicskei kereskedő és webáruházi technikus szakról beszélve kifejtette, aki ezt a képzést választja, összetett és magas minőségű szakot, szakmát választ.

– Sokan meglepődnek, mennyi tantárgyat tanítunk, s azon is, hogy milyen magas szintű tudásra tesznek itt szert a diákjaink – fogalmazott. – Ezzel a szakmával ők vezetői pozíciót tudnak majd betölteni a kereskedelemben. A sok gyakorlat révén sok tapasztalatot szerezhetnek. Innen elindulva magabiztosan fognak belépni a munkaerőpiacra – folytatta.

Elmondta, sok olyan kollégája van a Vajdában, aki a gazdaság különböző területei­ről átlépve lett oktató: tudják, miről beszélnek.

Gyuricza Zsuzsanna számára, amikor közvetlenül a kereskedelemben dolgozott, meg­adatott olyan is, hogy a pult mögött állt, az emberekkel való kapcsolat volt a legértékesebb: a törzsvásárlókkal kialakított személyes kapcsolatok, a beszélgetések. Mint mondta, imádta a kereskedelemre jellemző pörgést is, amikor olyan helyen volt. Széles kapcsolatrendszert alakított ki, amelyet vajdás igazgatóhelyettesként a diákok javára fordít.

A kereskedő és webáruházi technikusi szak második egységére fordulva megtudtuk, hogy ez egy új egység, új elem itt az oktatásban. – A webáruházi technikusnak nagy jövője van, ha csak a mostani helyzetet nézzük, ezt a járványos, covidos időszakot. Ez még inkább evidenssé tette, hogy egy kereskedőnek tudnia kell egy webáruházat kialakítania, tudnia kell online is értékesíteni – mondta az oktató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában