kertészet

2021.05.15. 17:00

Ültetvénytelepítés: május 24-től lehet benyújtani a kérelmeket

Új, a gazdálkodók által nagyon várt pályázatot hirdetett a közelmúltban az agrártárca: ültetvénytelepítésre és gyógynövénytermesztésre igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a kertészeti ágazatban tevékenykedők.

Dávid Erzsébet

A hazai gyümölcsösök 70-75 százalékán nincs öntözési lehetőség

Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

A Vidékfejlesztési Program keretében kiírt tenderre 15 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, ami várhatóan 400-500 projekt megvalósítását teszi lehetővé. A pályázók új gyümölcs- és gyógynövénytermő ültetvények telepítéséhez, a kiöregedett gyümölcsösök kiváltásához, a 10 évnél fiatalabb ültetvények korszerűsítéséhez igényelhetnek támogatást. Ezen túl pályázhatnak víztakarékos öntözőhálózat kiépítésére, és a káros éghajlati hatások csökkentését, kivédését segítő jég-, fagy- és esővédelmi rendszerek kialakítására, valamint betakarításhoz szükséges gépek beszerzésére. A tender eredményeként akár ötezer hektár új, korszerű ültetvénnyel is bővülhet a termőterület, ami jelentősen hozzájárul a kertészeti ágazat verseny- és jövedelemtermelő képességének növeléséhez.

A kiírás szerint a támogatási kérelmeket – a szükséges dokumentumokkal együtt – május 24-től augusztus 23-ig elektronikus úton lehet benyújtani. Azok, akik a hat megjelölt értékesítési szakasz közül az első, június 7-ig tartó időszakban sikeresen pályáznak, ősszel már meg is kezdhetik a telepítési munkálatokat.

A gazdák szerint a kertészeti, gyümölcstermesztő ágazat jövője szempontjából meghatározó lehetőségeket kínál a pályázat. Nagy szükség volt rá, mert az országosan mintegy 80 ezer hektárnyi gyümölcsös fele korszerűtlen, versenyképtelen. 70-75 százalékán nincs öntözési lehetőség, s a fagyvédelem is csak 100-200 hektáron, a jégvédelem pedig 2000 hektáron van kialakítva. Az ültetvények 25-30 százaléka nem termel elég hatékonyan, de még fejleszthető, a korszerű, professzionális termesztési feltételeknek pedig mindössze 25-30 százalékuk felel meg. (Fejér megyében megközelítően hasonló a helyzet.) Abban, hogy az ültetvények többsége nem versenyképes, döntő szerepe van annak, hogy kemény milliókba kerül egy-egy hektár telepítése és a kiöregedett ültetvények felszámolása sem olcsó. Ezért nagyon jól jön a gazdáknak, hogy a felhívás feltételeinek megfelelő, nyertes projektek megvalósítására hozzájuthatnak a beruházások költségeinek feléhez, legfeljebb 500 millió forinthoz, mégpedig vissza nem térítendő támogatásként. A korábbi pályázatokhoz képest jelentős változás az új tendernél, hogy az ültetvénytelepítési pályázat kezdeményezettjei egységköltség formában igényelhetik a hozzájárulást.

A hazai gyümölcsösök 70-75 százalékán nincs öntözési lehetőség
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

A Fejér megyeiek is élnének a lehetőséggel

A Fejér megyei gyümölcstermesztő, kertészettel foglalkozó gazdaságok közül több is élni kíván a tender nyújtotta lehetőségekkel. Elsőként két jelentős „gyümölcsös” gazdánál érdeklődtünk, benyújt-e, s ha igen, milyen és mekkora ültetvény telepítésére támogatási kérelmet. A Borbás családi gazdaság, a Borbás Kert irányítóját, Borbás Editet éppen a szamócaföldön, az illatos gyümölcs szedése közben értük utol. Gyorsan elmondta, hogy bár a kedvezőtlen időjárás miatt átlagosan két hetet késik az eper érése, a vállalkozás árusítóhelyeire már jut belőle, s a népszerű szedd magad akcióra is sor kerül majd. Edit asszony és csapata örömmel fogadta a pályázat megjelenését, ugyanis Fejér és Somogy megyei területükön is terveznek fejlesztést. Csonthéjas és bogyós gyümölcs telepítésében gondolkodnak, amihez Európa több vidékéről kívánják beszerezni a szükséges szaporítóanyagot, facsemetét. Terveik szerint a Borbás Kert 30 hektár új ültetvény telepítésére, 10 hektárnyi, kiöregedett gyümölcsös kiváltására, 10 hektár, egy évtizednél fi atalabb ültetvény korszerűsítésére, valamint az öntöző- és fagyvédelmi rendszer kiépítésére kíván támogatási kérelmet benyújtani. A pályázat lehetőségét kihasználva, a gazdaság tovább szeretné bővíteni a betakarítást segítő gépparkot is.

Az ugyancsak családi gazdaságként dolgozó Venyim Gyümölcse Kertészet vezetője, ifjú Csizmadia György sem akarja kihagyni a kiírás kínálta lehetőséget, de egyelőre még a vízjogi engedélyre vár, annak hiányában ugyanis nem nyújthatja be a támogatási kérelmet. Úgy tervezi, hogy egyhektárnyi szamócával bővíti a nagyvenyimi gazdaság ültetvényeinek sorát, de egyelőre választ vár arra a kérdésre, hogy a támogatás kizárólag csak talajra telepítés esetében nyerhető el, vagy kiemelt ágyásban, termesztő közegben való ültetésre is igényelhető. Ennek pedig azért van jelentősége, mert a hajlongással, guggolással végezhető gondozási, betakarítási tennivalókra – pl. kézzel végzett gyomirtásra – egyre nehezebb megbízható munkaerőt találni. A gazda feltételezi, hogy a támogatás elnyerésének nem akadálya a kiemelt ágyásban történő termelés, de szeretné ezt „leírva” is látni. A szamóca mellett más gyümölcsök telepítésén is gondolkodik, de mielőtt meghozná a végleges döntést, egyeztet a faiskolákkal arról, hogy időben tudják-e biztosítani számára a szükséges csemetéket, illetve szaporítóanyagokat. A megvalósításban ugyanis nagy szerepe van az időnek, mivel a projekteket a jövő év végéig le kell zárni – mondja a fiatal gazda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában