Szponzorált tartalom

2021.05.31. 18:41

Így változtak meg a polgári perek a Brexitet követően egy nemzetközi ügyvédi iroda szerint

A Brexit nagymértékű bizonytalanságot hozott az Európai Unió és az Egyesült Királyság között, főleg a határon átnyúló peres eljárások tekintetében.

Emiatt az európai és brit cégek számára sokkal nehezebbé vált a polgári perekben elért eredményeknek az érvényesítése, de egy budapesti székhelyű nemzetközi ügyvédi iroda szerint a választottbírósági eljárások pont erre nyújtanak megoldást. Olvasson tovább a részletekért!

Egy nemzetközi ügyvédi iroda rámutatott arra, hogy milyen jogszabályi bizonytalanságokkal jár a Brexit

Mielőtt életbe lépett volna a Brexit, és tagja volt az Európai Uniónak az Egyesült Királyság, a brit cégek gond nélkül kihasználhatták az EU jog által biztosított átlátható vitarendezési mechanizmust. Ez a kiszámítható rendszer többek között a más EUs tagállamokban hozott ítéletek kölcsönös elismerésére vonatkozó jogszabályokra is kitért.

A Brexitet követően viszont pont ez az előnyös kiszámíthatóság szűnt meg.

Hosszadalmas és bizonytalan tárgyalások után végül az Uniónak és az Egyesült Királyságnak sikerült megkötniük a Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodást. Ennek köszönhetően sikerült mindkét félnek elkerülnie azokat a nehézségeket, amiket egy „hard Brexit” okozott volna, a két félnek azonban mégsem sikerült minden kérdésben dűlőre jutni.

A megállapodás ugyanis nem tartalmaz semmilyen rendelkezést a jogviták viszonosságáról. Továbbra is lefedi a büntetőügyeket érintő igazságügyi együttműködést, de nem tesz említést erről a polgári ügyekben.

A Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodás önmagában nem teljes értékű megoldás egy nemzetközi ügyvédi iroda szerint

A Brexitet követően tehát sokkal kevesebb esély van a határon átnyúló ítéletek végrehajtására, mivel az EU és az Egyesült Királyság közötti megállapodás nem tér ki a más tagállamokban hozott ítéletek elismerésére. Például egy német cég semmilyen garanciát nem tudna kapni arra, hogy egy brit cég ellen megnyert kártérítési pert követően biztosan tudná érvényesíteni az ítélet végrehajtását, és ez fordítva is igaz. A pernyertesek tehát csak kevés eséllyel számíthatnak valódi győzelemre.

Tovább komplikálja az ilyen eseteket, hogy a brit bíróságok már csak akkor alkalmazhatnak Uniós jogot, ha ezt más belső jogi norma engedi, vagy ha előre meg van határozva a Kereskedelmi és Együttműködési Megállapodásban.

Egy megedzett nemzetközi ügyvédi iroda azonban tud más megoldást is javasolni.

Miért javasolja megoldásként a választottbírósági eljárásokat egy budapesti székhelyű nemzetközi ügyvédi iroda?

A jó hír az, hogy még a polgári eljárásokat érintő jogszabályi bizonytalanságok ellenére továbbra is van megoldás arra, hogy a brit és uniós cégek megbízhatóan lerendezhessék az esetlegesen felmerülő jogvitáikat. Ez annak köszönhető, hogy a választottbírósági ítéletek végrehajtása egy olyan nemzetközi egyezmény fennhatósága alá tartozik, ami a Brexit befolyásán kívül esik. A választottbíráskodásnak az érvényessége így továbbra is érintetlen az EU és az Egyesült Királyság között is.

Ez azt jelenti, hogy egy nemzetközi ügyvédi iroda segítségével továbbra is van mód a határon átnyúló ítéletek elismerésére és végrehajtására, amennyiben a hagyományos peres eljárás helyett a választottbíráskodást kötik ki a felek vitarendezési megoldásként!

Ráadásul a választottbíráskodásnak számos olyan előnye van, amelyek miatt a Brexittől függetlenül is nagy népszerűségnek örvend. Ilyen előny például a gyorsított eljárásrend, ami jelentősen lerövidítheti a procedúra hosszát, és jóval rugalmasabb időbeosztást tesz lehetővé a résztvevő felek számára. Ráadásul egy megedzett nemzetközi ügyvédi iroda által biztosított választottbírók az adott iparág részleteivel is tisztában lesznek, így biztosítva a pártatlanságot és a szakértelmet az eljárás során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában