Egy villanyszerelő leányról

2021.05.13. 17:30

Fázisceruzával írt történet

Nyári Katinka az általános iskola elvégzése után villanyszerelő szakképzésre iratkozott be a Perczel Mór Technikumba. Természetesen egyedül volt lány az osztályban.

Majer Tamás

Nyári Katinka két éve szerezte meg a villanyszerelő szakmát, most érettségizett, technikumban folytatná

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

2019-ben végezte el. Tanulmányairól gyorsan még annyit, hogy maradt még két esztendőt a Perczelben, éppen most érettségizett. Tovább szeretne tanulni, ősztől maradna a Székesfehérvári Szakképzési Centrum intézménycsoportján belül, a fehérvári Széchenyi István Műszaki Technikum erősáramú elektrotechnikus képzésén kívánja folytatni. Utána menne egyetemre. De ne szaladjunk ennyire előre!

– Gyerekkoromban a nagypapámmal nagyon sokat szereltem kint, a műhelyben. Papám az az igazi vasas cigány volt. Mindent flexeltünk, volt, hogy hozta a kicsi, műanyag kerekes gyerekbicikliket, azokat szedtük szét. Máskor, ha valamiből össze kellett rakni valami mást, szétvágtunk érte egy autót vagy akármit! Állandóan ott voltam nála. Amikor jött a pályaválasztás nyolcadikban, gondolkoztam: rendben van, szeretek sütni, elmehetnék cukrásznak, de az mint cukorbetegnek, nekem nem ajánlott. Vagy menjek el szakácsnak? Ott kóstolgatni kell az ételeket. Gondolkodtam azon is, hogy elmehetnék eladónak, esetleg pincérnek. Aztán amikor eljöttek az általános iskolámba bemutatkozni a Perczelből, újragondoltam, ha én egyszer úgyis szeretek mókolni, javítgatni dolgokat, akkor miért ne? Megkérdeztem, kizáró ok-e, hogy lány vagyok, ráadásul cukorbeteg is, azt mondták, hogy nem – mesélte Katinka; így lett belőle villanyszerelő-tanuló!

Nyári Katinka két éve szerezte meg a villanyszerelő szakmát, most érettségizett, technikumban folytatná
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kicsi osztálylétszámmal futott Katinka osztálya, tucatnyi osztálytársa sem volt, ám persze ők egytől egyig fiúk. – Szerintem teljesen jó volt, én nagyon szerettem – mondta ezt el a perczeles képzésről. – Nekem az volt a harc, hogy az osztályban lévő fiúk elfogadjanak!

Megkapta bizony a srácoktól a buta klisét, hogy „nem értesz hozzá, mert te egy nő vagy!” Volt olyan pillanat, amikor ez igazán megviselte, de aztán… A második tanév elején Plank Ferenc lett Katinka osztályának szakmai oktatója. – Már pár hét után azt mondta, hogy ő látja azokat az embereket, akik tényleg a szakmában fognak dolgozni, miután elvégzik az iskolát. Rákérdeztünk, kikre gondol. Hármasával ültünk a padokban, én az első sorban. A tanár úr válasza az volt, hogy az első hármas. Nagyon jólesett – mesélte Katinka.

Két éve, miután már kezében volt a szakmai papír, nyári munkát keresett. A falu határában villanyszerelők dolgoznak. Mindez a Mórtól nem távoli Ete községben történt, itt élt Katinka, akivel most Akán beszélgettünk, ami szintén egy Mórhoz közeli Komárom-Esztergom megyei falucska. No, elég az hozzá, hogy azon a nyáron ezzel a villanyszerelő csapattal dolgozott Katinka, járták a környéket le délnek, egészen Sárbogárdig. Jártak sertés- és tyúktelepen, de házaknál is, ekkor látott Katinka először teljes házbekötést. A brigád vezetője egy nekiszegezett kérdésre azt mondta volt Katinkának, hogy őt egyáltalán nem zavarja, ha hölgy a kolléga, sőt. A fiatalember örült Katinka kis kezének, egészen egyszerűen azért, mert az apró alkatrészekkel ő könnyebben elbánt, mint egy lapát férfikéz. Ennyit erről.

Megkapta bizony a srácoktól a buta klisét, hogy „nem értesz hozzá, mert te egy nő vagy!”
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Furcsa helyzet, nemrég, amikor Katinka átkerült egy felnőttháziorvoshoz, azt a jelzést kapta, hogy mégsem engedhették volna őt villanyszerelőnek; ugyanis egyes típusú cukorbeteg nem végezhet nehéz fizikai munkát. Katinka nem esett kétségbe:

– Nem a kezemmel akarok dolgozni a szakmában, hanem inkább az eszemmel. Már előzőleg megvoltak a terveim: szakma, érettségi, technikusi, mérnöki diploma, és onnan tovább, akár egy irodába, akár egy vállalkozáshoz, vagy akár tanítani a szakmát – mondta.

E tervek szerint halad Nyári Katinka pályafutása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában