Bár szépen sárgul már a határban

2021.05.13. 16:00

Ez évben is várhatóan elmarad a repcerekord

A repcerege ott kezdődik, hogy ahány termőterület, annyiféle gond, ám néhány dologban meglehetősen egységes képet alkotnak a hazai repceföldek. A vetés idején szárazság volt, tavasszal hideg, és még most se nagyon járnak a méhek.

Palocsai Jenő

Gombák és rovarok ellen permetezik a repcét

Fotó: FMH-archív (NN)

Meglehetősen változékony, néha már-már hisztérikus időjárásunk nem igazán kedvez sem az ember lelkének, sem a mezőgazdasági termények fejlődésének. A gazdák vannak a legrosszabb helyzetben, hiszen ők mindkettővel kapcsolatban közvetlenül érintettek.

Tavaly, amikor a nyár végén, illetve az ősz elején elvetették a repcét, sok helyen nem volt ideálisnak mondható a kiszáradt föld és az apró, fényes mag találkozása. Aztán hol sárban, hol porban kellett boldogulnia az olajat adó növénynek, majd beköszöntött a tél hidege és az erdő vadjainak harsány repcelevél-ropogtatása.

A mostani hideg, elnyúló tavaszt senkinek sem kell bemutatni, felüdülés volt minden élőlénynek, mikor végre ereje lett a Nap sugarainak, és ezzel párhuzamosan ki teljesedett a repce virágzása. Azonban hiába sárgul a határ, a beporzásért felelős méhek és egyéb rovarok nemigen járták eddig a táblákat a hideg és a szél miatt. És bár most volt egy rövid, ám kellemes időszak, nemsokára újból egy többnapos eső rontja tovább a repce esélyeit arra, hogy egy legalább tűrhető év legyen a 2021-es.

Gombák és rovarok ellen permetezik a repcét
Fotó: FMH-archív (NN)

Az áprilisi hidegek hatására több táblában is alacsonyabbak a növények, és lényegesen kevesebb elágazással rendelkeznek, mint jobb években, így, ha valahol nem legelték le a vonuló vadkacsák vagy az őzek, ott sem lesz rekordtermés. Az országos átlagokat a talán még korai jóslatok 2-3 tonna közé teszik, így ennél magasabb, 3,5 tonnát megközelítő terméshozamokat nem nagyon várhatnak a gazdák.

A Magyaralmáson gazdálkodó Vass család hetven hektárt vetett tavaly, és jelenleg is ezeken a területeken dolgoznak. Ifjabb Vass László elmondta, hogy a megye északi területén fekvő földjeiken az állomány bokrosodása és az észlelt vadkár is átlagosnak mondható. A családi vállalkozás tagjai gombák és rovarok ellen permetezték nemrégiben a repcét.

Mint megtudtuk, az enyingi Mezőszöv 250 hektáron vetett repcét. Náluk az állomány jelenlegi állapota teljesen ideális, és bár a korábban megtapasztalt hideg sok ősszel vetett növényükre rossz hatással volt, de a repce tudta és tudja azt hozni, amit várnak tőle.

Mint kiderült, sokan bíznak abban, hogy még jön egy kis csapadék, amit igazi tavaszi vagy még inkább nyári meleg követ, hogy elérhető cél lehessen a 3,5 tonna. Ehhez jól jön egy kis lombtrágyázás is, ám azt most, virágzás alatt nem szabad használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában