Jogelőd nélkül?

2021.04.08. 13:00

Új Dunaferr Acélipari Zrt. jön létre?

Miközben az ISD Dunaferr Zrt. törvényes működését még „nem sikerült” visszaállítani, egy új zártkörűen működő részvénytársaság bejegyzése jelent meg a színen az anyavállalattal egy székhelyre, azonos tevékenységi körrel, ami ráadásul szintén a Dunaferr nevet (is) használja.

duol.hu, vg.hu

A kohók számára folyamatosan, egyenletesen szükség lenne a jó minőségű kohókokszra

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Safin Dunaferr Acélipari Zrt. néven új társaság van bejegyzés alatt. A társaság tulajdonosa az az ausztriai Safin Handelsges. m. b. H., amely – bérmunka keretében – ma is ellátja alapanyaggal az ISD Dunaferr Zrt.-t, és amelyhez, mint engedményes partnerhez, az arra kötelezett acélkereskedő cégektől befolynak a vasmű bevételei is. A bécsi vállalat anyacégének neve a dunaújvárosi társaság korábbi közleményében „stratégiai partnerként” is szerepelt – írja a duol.hu a vg.hu-ra hivatkozva.

A Safin Dunaferr Zrt. ugyanarra a címre lett bejegyezve, mint az ISD Dunaferr Zrt., és a tárolt cégkivonatban szinte teljesen azonosak a 230 tételből álló tevékenységlisták, és a társaság kézbesítési megbízottja pedig az a Nagy Péter, aki az ISD Dunaferr Zrt. ügyvédje is. Ugyanezen cégkivonat szerint a társaság jegyzett tőkéje 50 millió forint lesz. Szakértők szerint ugyanakkor aggályos a Dunaferr névhasználat jogszerűsége (bár ezt meg lehet vásárolni az ISD Dunaferr-től, csak az a kérdés jogosultak-e ezt eladni) és ugyanazon telephelyre való cégbejegyzés kérdése is, arról nem is beszélve, hogy ebben a helyzetben egy jogelőd nélküli cég „belépésekor” mi lesz azokkal a munkavállalókkal, akik átkerülnek az „új” cégbe. Az új társaság vezető tisztségviselője a nyilvántartásban Oleg Demidkin vezérigazgatóként szerepel, aki egyúttal a Safin Handelsges. m. b. H. ügyvezetője is. Azé a cégé, amelynek 2019-es árbevétele cca. 25 milliárd forintnak megfelelő dollár volt.

A könyvvizsgálói teendők végzéséről a Leitner + Leitner Audit Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft.-vel állapodtak meg, amely információink szerint az ISD Kokszoló Kft., illetve az ISD Power Kft. könyvvizsgáló cége is.

Ahogy korábban megírtuk, az ISD Dunaferr Zrt., – mintegy hét hónapja – jogszerűtlenül működik: vezető tisztségviselői többségének lejárt a megbízatása, köztük Evgeny Tankhilevich cégvezetőé is. Nincs könyvvizsgálója, így 2019-re leadott üzleti jelentése sem. A felsorolt problémákra sokadszorra megoldást ígérő közgyűlés a tervek szerint május 6-án lesz, amelyet a Steelhold Ltd. egyik képviselője a törvényesség helyreállítása érdekében kezdeményezett. Ennek biztosítása érdekében aztán a beadott dokumentumok alapján az illetékes törvényszék hívta össze ezt a közgyűlést a társaság székhelyére, a dunaújvárosi Vasmű tér 1-3. címre. Az eddig vezető út elég rögös volt, Evgeny Tanchilevich, a korábbi cégvezető például hamisítottnak minősítette a közvetlen tulajdonos, a ciprusi Steelhold Ltd. nevében fellépő személyek meghatalmazásait, az általuk megtartott március 26-i online rendkívüli közgyűlést érvénytelennek mondta. Úgy látja, hogy ezeken a személyeken keresztül a Steelhold Ltd. mögött álló, kisebbségi ukrán tulajdonos akarja megszerezni a vasmű irányítását. Azt azonban már a Tanchilevich – féle ügyvezetés nem tette közzé, hogy azokat az igazgatósági tagokat, akiket ők maguk töröltettek, (és ami a 2020. október 27-i Cégközlönyben dokumentáltan a Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága jogerős végzéseként meg is jelent – a szerk.), vissza akarták jegyeztetni az igazgatóságba a május 6-i közgyűlés előtt, amit az illetékes törvényszék el is utasított, és másodfokon a Győri Ítélőtábla is visszautasította ezt a vátozásbejegyzési kérelmüket.

Ugyanakkor az említett meghatalmazásokkal fellépők, illetve tulajdonosok – ragaszkodva fellépésük jogszerűségéhez – azt hangsúlyozzák, hogy a vasmű felszámolási eljárásának leállításán, a hitelezőkkel való megállapodásokon dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában