főtt rizs és teafilter

2021.04.24. 15:00

Mi kerülhet még a komposztba?

Évek óta beszédtéma a komposzt, hogy milyen fontos lehetőség ez az égetéssel szemben. Ökológiai jelentősége nemcsak a levegőminőség megőrzésében van, de abban is, hogy milyen minőségű földben termesztjük a növényeinket.

S. Töttő Rita

Azt tudjuk, hogy mindenféle – nem beteg – növényi maradványt bele lehet tenni a komposztba a dinnyehéjtól kezdve a főtt rizsig.

De a száraz kenyér, a kávézacc és a papír teafilterek is nyugodtan komposztálhatók. Ne dobjuk a kommunális hulladékba az ízét, illatát vesztett fűszerkeverékeket és azokat a koszorúkat se, amelyek díszei már elhervadtak. A fémektől és műanyagoktól szabadítsuk meg őket, és mehetnek a komposztba!

A föld minőségét meghatározza a komposzt minősége
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Ugyan lassabban bomlik le, ezért aprítani kell, de van helye a komposztban mindenféle papírnak: a tojástartó doboznak, kartonnak, irodai papírhulladéknak is. A prospektusok közül azok mehetnek még bele, amelyek nem fényes papírból készültek. Ha nem tudjuk újra felhasználni, akkor kicsire vágva beletehetjük a barna papírszatyrokat is, de a száraz, barna dióhéj és a kókuszhéj is belekerülhet a történetbe, természetesen ezek is csak aprítva, hogy ne lassítsák a bomlási folyamatokat.

Ezek is érdekelhetik