megvan a kedv

2021.04.11. 20:00

Több az egyéni vállalkozó

A kata adózási szabályok január elsején bevezetett jelentős szigorítása ellenére továbbra is emelkedik az egyéni vállalkozók száma.

Baráth Eszter

Sokan új ágazatban próbálnak szerencsét, más a járt úton halad

Fotó: Pesti Tamás (Fejér Megyei Hírlap-archív)

Magyarországon 2013-ban vezették be a kata adózási formát, amelyet az egyéni vállalkozók számára hoztak létre. Idén január 1-jén új szabályok léptek életbe, melyekkel a vállalkozókra vonatkozó előírásokat szigorították. Ezek között leginkább olyan pontok szerepelnek, melyek meghatározott összegű számla kiállítását követő adószázalékot jelölnek meg. A szigorítások azonban csak az egyéni vállalkozók egy részét érintik. Azok, akik több megrendelő felé állítottak ki kisebb összegű számlákat, továbbra is változatlanul végezhetik munkájukat.

A szabályok szigorításával a kata adózási formával való visszaélések számának csökkentése volt a cél. Hiszen – bár a jogalkotók törekedtek arra, hogy ez ne valósulhasson meg – az elmúlt években sok foglalkoztató a szürkegazdaság irányába fordult azzal, hogy katás alvállalkozóival burkolt munkaviszonyt folytatott. Az ilyen formában munkát vállaló „alkalmazottak” sokkal inkább kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, mint azok, akik alkalmazotti jogviszonyban dolgoztak. Mindemellett a kiskapuk kihasználásával az államkasszának is jelentős károkat okoztak az adóbevételek kiesésével.

Sokan új ágazatban próbálnak szerencsét, más a járt úton halad
Fotó: Pesti Tamás (Fejér Megyei Hírlap-archív)

Ennek ellenére az egyéni vállalkozók száma jelenleg is meghaladja a társas vállalkozásokét, csakúgy, mint 1990 és 2004 között, valamint 2019-től kezdve ismét folyamatosan. Az adózási formát érintő szigorítások sem befolyásolták jelentősen ezt a számot, hiszen sem a szabályok módosításának bejelentését, sem a bevezetését követően nem csökkent számottevően a vállalkozók számának növekedése. Az idei esztendő első negyedévében már több mint 21 ezer új egyéni vállalkozás jött létre Magyarországon az Opten Gazdaságelemző felmérései szerint.

Ezzel szemben viszont nem jelenthető ki az, hogy a szigorítások teljes mértékben sikeresnek bizonyultak a visszaélésekkel szemben, hiszen ennek meghatározásához számos adat ismerete szükséges. Ugyanakkor nem lehet pontosan tudni a korábbi visszaélések pontos mértékét, erre csak következtetni lehet az egyéni vállalkozások rendkívül magas számából. Fontos szempont, hogy a szigorúbb szabályok jelentős része az év ezen szakaszában még a legtöbb vállalkozó esetében nem lép életbe a gyakorlatban, hiszen a hárommilliós limitig egy megrendelőnek továbbra is egyéb költségek nélkül állíthat ki számlát a vállalkozó. Mindez az év későbbi szakaszában lehet kiemelkedő a gazdasági szereplő szempontjából.

Az új előírások bevezetését követően is előfordulhat, hogy egy munkaadó a későbbiekben is előnyben részesíti a katás alvállalkozókat az alkalmazotti jogviszonyban munkát vállalókkal szemben, mert a pluszköltségek ellenére is jobban megérheti számára ez a forma. Különössé teszi a helyzetet, hogy ha valaki továbbra is a rendszer kiskapuit szeretné kihasználni, akkor több vállalkozásra vagy több egyéni vállalkozóra lehet szüksége, ami az egyéni vállalkozók számának növekedését okozhatja.

2020-ban és 2021-ben a világjárvány is jelentősen befolyásolta az egyéni vállalkozók számának emelkedését, hiszen azok közül, akik munkájukat elvesztették, sokan új ágazatban próbálnak szerencsét, és egyéni vállalkozást indítanak.

Ugyanakkor a magas, folyamatosan emelkedő számok mellett fontos kiemelni, hogy jelenleg körülbelül 100 ezer vállalkozó szünetelteti tevékenységét. Ez a szám viszont nem változott jelentősen az idei év első negyedévében, ami azt mutatja, hogy a szigorítások egyelőre a szüneteltetett vállalkozásokra sem voltak különösebb hatással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában