bújtatott foglalkoztatások

2021.03.12. 14:30

Újra: e-kereskedelem

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az idei évre is közzétette ellenőrzési tervét. Továbbra is kiemelt figyelem hárul az e-kereskedelmi szektorra, és fokozott cél a bújtatott foglalkoztatások feltárása.

FMH, V. Varga József

Az adókijátszást szeretnék elkerülni

Fotó: Pixabay

Fókuszban az e-kereskedelem, az élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő árukat, terményeket forgalmazó, beszerző adózók, az építőipar és a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) – derült ki summázva a NAV tájékoztatójából. Az elmúlt évekhez képest újdonság, hogy ugyancsak előtérbe kerül a határon átnyúló adókedvezmény-igénylések ellenőrzése is.

Amint megtudtuk: a költségvetés biztosításáért az adó- és vámhivatal 2021-ben kiemelt figyelmet fordít az adókijátszásra specializálódott társaságok kiszűrésére. Az e-kereskedelmi szektor a forgalom dinamikus növekedése, valamint a jogszabályváltozások miatt kerül ismét az ellenőrök célkeresztjébe. Úgyszintén vizsgálják a katát választó adózókat, de a munkáltatókat is, hogy feltárják a bújtatott foglalkoztatás eseteit.

A NAV leszögezte: a célja egyértelmű. Támogatni kívánják a jogkövető adózókat, törekszenek a hibák javítására, a hiányosságok pótlásának támogatására, ugyanakkor határozottan fellépnek az adóelkerüléssel, az adóelkerülőkkel szemben. A jogkövetési, illetve az adó- vagy vámellenőrzéseket a kockázatok súlya szerint sorolják be.

Az ellenőrzések négy fő területe 2021-ben: a jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek és ágazatok ellenőrzése; a költségvetés bevételeire kockázatot jelentő adóalanyok célzott kockázat­elemzésen alapuló ellenőrzése; a kiemelt adózók ellenőrzése; az önkéntes jogkövetés támogatása.

Az adókijátszást szeretnék elkerülni
Fotó: Pixabay

Az adóhatóság tájékoztatójából kitűnt: középpontba állítják a nemzetközi információcsere keretében beszerzett adatok elemzését. Ezt az indokolja, hogy 2020. július 1-jétől új adatszolgáltatási kötelezettség vonatkozik a határokon átnyúló adótervezési konstrukciókra. A szabályozás célja, hogy a NAV és az Európai Unió tagállamainak adóhatóságai átfogó és lényeges információkat kapjanak a tervezett ügyletekről. Várhatóan több kapacitást szán a hivatal azoknak a nemzetközi ügyleteknek az ellenőrzésére, amelyekről a külföldi adóhatóságok adatot szolgáltattak számukra.

A támogató eljárások a foglalkoztatotti bejelentés és a járulékbevallások közötti eltéréssel rendelkező adózók ellenőrzésére irányulnak. Folyamatos feladatuk a munkaviszonnyal és a foglalkoztatással összefüggő ellen­őrzések, tematikus a fog­lal­koztatók katás partnerei szer­ződéses jogviszonyainak ellenőrzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában