A takarmány drágulása miatt

2021.03.17. 17:30

Elkerülhetetlen az áremelés, drágul a tej és hús

Többéves csúcson vannak a takarmányárak, többe kerülnek a tej- és hústermeléshez szükséges alap- és segédanyagok is. S mivel a költségnövekedés már a feldolgozóknál is megjelent, elkerülhetetlenné válhat a hús, a húskészítmények, a tej és a tejtermékek árának emelése.

Dávid Erzsébet

A megyei húsipari feldolgozók egyelőre nem kívántak nyilatkozni az áremelés mértékéről

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szakemberek szerint az áremelés a következő hónapokban fokozatosan, több lépcsőben valósulhat meg. Mértékéről korai lenne még beszélni. A vállalkozások és a kereskedelmi, üzleti partnerek ártárgyalásai ugyanis csak a kezdeti szakaszban vannak, s mivel nagyon érzékeny problémáról van szó, feltehetően hosszabb ideig is eltartanak majd. Az áremelés indokaként a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta: a szervezet közelmúltban végzett felmérése igazolta, hogy a termelés szinte minden eleme drágább lett. A takarmányok, az alap-, segéd- és adalékanyagok, a munkabér, a csomagolóanyagok, az energiaköltségek, valamint a pandémia miatt megnövekedett higiéniai költségek emelkedése, továbbá a forint árfolyamváltozásai a tavalyi adatok szerint 15-18 százalékkal növelték meg a tejágazat vállalkozásainak önköltségét.

Harcz Zoltán úgy fogalmazott: az árrendezés megvalósítása, – időzítése, mértéke, ütemezése, tejtermékenkénti differenciáltsága – az egymástól független vállalkozások, azaz a tejtermelők, a feldolgozók és a kereskedők feladata. Az egyeztetések során az üzleti partnereknek sokféle tényezőt kell figyelembe venni, s szinte patikamérlegen szükséges méricskélniük a lehetséges megoldásokat. Az ágazat szereplőinek – akik minden esetben élő szerződések alapján működnek együtt – most az összágazati érdekeket szem előtt tartó üzletpolitikát javasolt folytatni azért, hogy a költségnövekedés terhei elosztódjanak s ne csak egyetlen szereplői kör szenvedje el a kiadások emelkedése miatti károkat.

A takarmány és az előállításához szükséges alapanyagok árának drasztikus emelkedése és az egyéb termelési költségek növekedése érzékenyen érinti a húsfeldolgozókat is és elkerülhetetlenné teszi számukra termékeik árának emelését – hangsúlyozta a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke.

Éder Tamás elmondta: miután tavaly év végéig 30-50 százalékkal drágult a takarmány, valamint az előállításához szükséges alapanyagok ára, s a folyamat az idén sem állt le, olyannyira megemelkedett az állattartók önköltsége, hogy a többletkiadásokat már kénytelenek voltak beépíteni az áraikba. A feldolgozók drágábban kapják tőlük az alapanyagot, ami pedig náluk is a költségek növekedéséhez vezetett. Éder Tamás szerint az ágazatban már megkezdődtek az ártárgyalások. A hús és a húskészítmények ára az egyeztetéseken történt megállapodásoknak megfelelő mértékben, de nem egyszerre, hanem folyamatosan, több lépcsőben változhat majd, az árak pedig nagy valószínűséggel tartósan magasabb szinten maradnak.

S hogy mikor kell mélyebben a pénztárcánkba nyúlni? Az üzletekben valószínűleg néhány héten belül kezdődik meg az első árcédulák cseréje.

A megyei húsipari feldolgozók egyelőre nem kívántak nyilatkozni az áremelés mértékéről
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szerettünk volna néhány Fejér megyei vállalkozást is megkérdezni a témáról. A megkeresett húsipari feldolgozók egyelőre nem akartak nyilatkozni. A „tejes” vállalkozások közül az éves átlagban 3,2 millió kilogramm tejet előállító, kézműves tejtermékeket, sajtokat, túrót, tejfölt készítő Magyaralmási Agrár Zrt. cégvezetője viszont készséggel válaszolt a kérdéseinkre.

Németh Sándorné elmondta: a cég annak ellenére érzi a termelési költségek növekedését, hogy tehénállományuk takarmányának egy részét maguk termelik meg. 15 százalékkal nőttek tavaly az ipari – a piacon beszerzett – takarmány költségei, s ugyanannyival emelkedett a saját termelésű takarmányra fordított kiadások összege is. Az egyéb költségekkel együtt, beleértve a béremelést is, összességében 30 százalékkal lett a korábbinál magasabb a cég tavalyi termelési költsége, ez pedig már rákényszeríti árainak emelésére. Az, hogy mennyivel kerülhetnek majd többe a magyaralmási tejes finomságok, most még nyitott kérdés. Az egy-két héten belül megkezdődő egyeztetéseken s az új árak megállapításánál nagyon gondosan mérlegelnek majd, mert nem szeretnék egyetlen vevőjüket sem elveszíteni. Mivel termékeik kiváló minőségűek – egyik sajtjuk például első lett 2015-ben a Nemzetek Sajtversenyén –, a cégvezető bízik üzleti partnereik és vásárlók megértésében, a vállalkozás jövője érdekében ugyanis nagyon fontos, hogy bevételeikből fedezni tudják az állattartó telep felújítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában