Akár zenekari stúdiómunka során is jól jöhet

2021.03.26. 15:30

Speciális képzés a Hunyadiban

A szakmát ismerők szerint a távközlés szak előnye, hogy nagyon széles körű ismereteket nyújt, ugyanis informatikusoknak is kell lenniük ezeknek a szakembereknek, s tisztában kell lenniük a távközlési rendszerekkel, a hálózatokkal is.

Majer Tamás

Rengeteg speciális távközléstechnikusi eszközzel rendelkezik a Hunyadi-technikum

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Továbbá tudniuk kell programozni is, számítógépet szerelni szintúgy. Amit korábban klasszikus informatikának neveztek, azt nekik mind tudniuk kell, ahogy a hálózatok kiépítését, tervezését, valamint a kábelezés, a hibaelhárítás, a hibakeresés menetét is.

A lovasberényi Spindler Krisztián a 2017–2018-as tanévben kezdte meg középiskolai tanulmányait a Hunyadi Mátyás Technikumban, távközlés szakon. (Annak előtte egy tanévvel indult be fehérvári iskolában ez a – speciális, roppant eszköz- és szakemberigényes – képzés; nem is nagyon van párja a régióban.)

Krisztián jelenleg a 12. évfolyam tanulója, idén érettségizik, tervei szerint marad, a 13. évfolyamot is végigcsinálja a Hunyadiban, ahol nagyon jól érzi magát. Szívesen dicsérte az iskolát, annak hangulatát, közösségét.

– Elmentem a nyílt napra, láttam, hogy ez a szakma kapcsolódik az informatikához, de annál gyakorlatiasabb – mondta el arról, hogy az iskolaválasztás idején mi fogta meg a távközlésben. – Az informatika mellett az elektronikáról is rengeteget tanulunk, ahogy a hálózatokról is. Számítógépes hálózatokat állítunk össze, egyelőre csak elméleti szinten, de van egy 13. osztály, ahol már gyakorlatban is kiépíthetünk hálózatokat. Rengeteg eszköz áll itt rendelkezésre. Amikor elkezdtem az iskolát, még nem volt ennyi minden, de most már beszerezték őket, rengeteg dolgot ki lehet próbálni – mondta. – Lényegében ez egy informatikai szak, amely kiegészül még az elektronikával és a hálózatokkal – összegzett.

Rengeteg speciális távközléstechnikusi eszközzel rendelkezik a Hunyadi-technikum
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Mi hálózatépítők leszünk, illetve távközlési üzemeltetők, akik most vagy jövőre kezdik el itt ezt a szakot, ők technikus végzettséget szerezhetnek, ami azért is jó, mert az egyetemi felvételinél is beszámíthat – mondta. A végzős diák szerint aki szeret szerelgetni, elektronikai dolgokat megismerni, érdekli a dolgok működése, annak való a távközlés.

Ahogy írtuk, Krisztián feltett szándéka, hogy jövőre is a Hunyadi diákja lesz. – Maradok egy évet. Azért döntöttem így, mert jövőre már gyakorlatban is megtapasztalhatjuk azt, amit eddig elméletben tanultunk, ezért lesz jó. Most, az online oktatásban tényleg nem lehetett gyakorlatban. Ott vannak az új eszközök, csak még ki se próbáltuk őket… Ezért is lesz jó a 13. osztály – mondta.

– Nekem úgy lenne a legjobb, ha 13. után beállnék dolgozni valahova, egy infós céghez akár – mondta. – Szeretnék akár továbbtanulni is – engedett bepillantást kicsit távolabbi terveibe is.

Krisztián elmondta, zenél is, sokáig szintetizátorozott, most zongorázik, dzsessz-zongorát tanul, közel egy évtizede ül a fekete-fehér billentyűk előtt. Kifejezte, akár a zenekari stúdiómunkák során is eredményesen hasznosíthatja az iskolában szerzett tudását, hiszen még a gyengeáramú berendezések javításáról is tanulnak, tanultak a Hunyadiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában