Maradék nélkül

2021.03.03. 15:30

Sikeres az összefogás az étel pazarlása ellen

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal továbbra is elkötelezett hazánk nemzeti szintű élelmiszerhulladék-megelőző programjának folytatásával kapcsolatban – tájékoztat honlapján a hivatal.

Héjj Vivien

2016 és 2019 között négy százalékkal csökkent az egy főre eső éves élelmiszer-hulladék mennyisége

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A 2016-ban indult Maradék nélkül program célja, hogy 8-10 százalékkal csökkenjen a kidobott élelmiszerek mennyisége. Ez pénzben kifejezve hozzávetőleg kilencmilliárd forint megtakarítást jelentene a háztartásoknak.

A projekt elmúlt négy évének eredményeit Kasza Gyula, a program vezetője ismertette. A komplex oktatási program csaknem háromszázezer gyerekhez talált utat a nyomtatott és az online letölthető oktatási csomagok révén. Közel hatvan iskolában tartottak bemutató foglalkozásokat, órákat, amelyeken ezernyolcszáz gyerek és száztíz pedagógus vett részt. A program vetélkedőibe több mint kétezer gyermek kapcsolódott be.

2016 és 2019 között négy százalékkal csökkent az egy főre eső éves élelmiszer-hulladék mennyisége
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kiemelten jelentős eredmény, hogy a Maradék nélkül program kutatási eredményei segítettek pontos képet kapni a lakossági élelmiszer-hulladékról. Hazánkban 2016 és 2019 között négy százalékkal csökkent az egy főre eső éves élelmiszer-hulladék mennyisége, amely jelenleg megközelítőleg 65 kilogramm. A program részeként tematikus útmutatók is készültek az élelmiszerláncban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentésére szolgáló jó gyakorlatokról az élelmiszer-feldolgozók, a kereskedelem, a vendéglátás, valamint a civil szektor számára.

A zárókonferencia keretében, melynek részeként a Né­bih Maradék nélkül programjának legfontosabb eredményeit is összegezték, Bognár Lajos országos főállatorvos bejelentette, habár az EU-s társfinanszírozási időszak lezárult, az Agrárminisztérium és a hivatal elkötelezett a folytatást illetően. A Nébih további célja, hogy mindenki számára alapvető normává váljon az élelmiszer-pazarlás elkerülése, ehhez pedig ezután is szükség van arra a társadalmi összefogásra, amely az elmúlt években kísérte a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában