pályaorientáció

2021.03.27. 16:00

Madách is segíthet pályát választani

Akár az irodalom – de számos más közismereti tantárgy – tanóráinak anyagába is becsempészhető a pálya­orientáció.

Majer Tamás

Fűrész István úgy véli, akár az irodalom tantárgy is segíthet a pályaorientációban

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Hogyan? Fűrész Istvántól kértünk segítséget, aki a Pályára fel! című módszertani kötet második kötetéből vett példákat ajánlott figyelmünkbe.

– Az irodalom társadalmi és erkölcsi irányultsága miatt különösen alkalmas a pályaorientáció és a pályaszocializáció támogatására – áll a kötetben.

A szerzők, Fűrész István és Kulcsár Szilvia kifejtik, hogy bár irodalmi műveket – esetleg riportregényeket és hasonlókat leszámítva – soha nem írtak szerzőik azzal a céllal, hogy különböző szakmákat, foglalkozásokat mutassanak be, mégis műfajtól függetlenül sok szövegben, történetben jelennek meg nagy súllyal pályák, hivatások, sőt még pályaválasztás előtt álló útkereső hősök is.

Fűrész István úgy véli, akár az irodalom tantárgy is segíthet a pályaorientációban
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-Archív

A módszertani kiadvány két lehetőséget ajánl az irodalomórák pályaorientációs foglalkozásául, mindkettő kedvelt: egyik a műelemzés, másik a vetélkedők szervezése, ám nem a tárgyi tudásra, hanem az értelmezésre fókuszálva.

Jókai Mór: Fekete gyémántok, Madách Imre: Az ember tragédiája, Bernard Malamud: A segéd, Berda József: Mészároslegény – csak néhány irodalmi mű, amelyek a citált kötet tanácsai alapján segítségre lehetnek a pálya­orientáció során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában