közel egymilliárdból

2021.03.18. 07:25

Hét kilométeres bekötőút újul meg Nagyveleg és Mór között

Három évtizedes vágya teljesül ebben az évben a község lakosainak, illetve a hozzájuk látogató autósoknak. Teljes hosszában megújul ősz végéig a Mór felé kanyargó, rossz állapotú és állagú bekötőút.

Palocsai Jenő

Az útfelújítást szemétszedés előzte meg, melyen részt vett Törő Gábor (b1) és Kosárszki József (b2) polgármester is

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A település önkormányzata által meghirdetett szemétszedési akció volt a start előtti utolsó nagyobb mozzanat. Múlt szombaton reggel közel negyven fő, zömében fiatal lakos vonult ki messziről is jól látható mellényekben és még annál is feltűnőbb lelkesedéssel, hogy megtisztítsák a majdnem 7 kilométeres bekötőút mindkét oldalát az eldobált szeméttől, valamint, hogy felszámolják a több helyen is éktelenkedő, illegális hulladéklerakó helyeket. A több mint száz zsákot eredményező akcióban részt vett Törő Gábor országgyűlési képviselő is, ám a politikus nem csak ebben volt a nagyvelegiek segítségére.

A zsákok még a nemzeti ünnep hétvégéjén el is tűntek a Magyar Közút munkatársainak köszönhetően a utat kísérő árokból, így március 16-án megkezdődhetett az a nagyszabású projekt, melynek során megújul kanyargós, lejtőkkel, emelkedőkkel és erdei szakaszokkal tűzdelt Nagyveleg és Mór közötti útszakasz.

A régóta várt beruházásról Kosárszki József polgármester elmondta: -Hivatalosan március 16-án kezdődött a beruházás kivitelezési része. Az útfelújítás Európai Uniós forrásból zajlik, melynek megszerzéséhez elengedhetetlen volt Törő Gábor országgyűlési képviselő támogatása. A beruházás két részletben valósul- folytatta a vezető- melynek az első üteme ezekben a napokban indul. Tímárra nem megy be az új út, de a móri bekötőtől a tímári egyenes szakaszon lesz egy rész felújítva, valamint egy 1,6 tized kilométeres másik szakasz, mely magában foglalja a veszélyes S kanyart, melynek fehér aszfaltja eltűnik, hogy átadja a helyét egy új, jó minőségű fekete útburkolatnak.

Mint megtudtuk, ha minden a tervek szerint alakul akkor az őszi hónapokban, októberben, illetve novemberben, a kimaradt szakaszok is elkészülnek egészen a településig, sőt, Velegen belül is terveznek egy-két helyen útfelújítási munkákat.

Az útfelújítást szemétszedés előzte meg, melyen részt vett Törő Gábor (b1) és Kosárszki József (b2) polgármester is
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az útfelújítás költségei meglehetősen magasak, egyrészt az út hossza miatt, másrészt mert meglehetősen veszélyes, komoly tervezést és odafigyelést követelő szakaszok tarkítják felújításra megérett útpályát. Az első ütem 500 millió forintot igényel majd, de a két ütemben elvégzett útfelújítási munkálatok teljes költsége megközelíti az egymilliárd forintot.

Teljes szélességben zajlik majd az új útpálya kialakítása, emellett felszíni vízelvezető árkok is készülnek majd az úttal párhuzamosan. Szabályozott és biztonságos lesz végig az útpadka és a kritikus kanyarokban szalagkorlátokat is helyez majd ki a kivitelező cég.

Kosárszki elmondta: -Megújul majd a híd is a Velegi Kalandtanya előtt, vagyis ahogy a velegiek hívják, a hancsikosi részen. Ez egy nagyon keskeny híd és próbáltuk elérni, hogy meg lehessen egy kissé szélesíteni ám sajnos ez már nem fért bele ebbe a költségvetésbe. Ezt leszámítva nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, mert nagyon rossz állapotú ez az út és a legutolsó felújítása több mint 30 éve történt.

Gyakori balesetek helyszíne volt eddig, ám a polgármester reméli, hogy nem emelkedik majd a balesetek száma. A vezető attól tart, hogy most meg majd a jó minőségű, új út miatti száguldozók miatt lesz veszélyes a velegi bekötő.

Kapcsolódó cikk:

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/hat-kilometert-tettek-rendbe-a-szemetszedok-nagyvelegnel-4757353/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában