A vásárlóknak hozzá kell szokniuk

2021.03.07. 15:00

Megváltoztak az energiacímkék: nem lesz zökkenőmentes az átállás

Március 1-től a fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben. A szabályozás egységesíti a jelöléseket, így mindenhol ugyanolyan lesz, ahogy eddig is, de mégsem lesz könnyű az átmenet.

Palocsai Jenő

„Az az igazság, hogy az előző jelöléseket már megszokták a vevők”

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezen a héten hétfőn a legtöbb műszaki kereskedésbe kikerültek az új energiacímkék a tartós fogyasztási cikkek mellé. A leggyakrabban vásárolt háztartási eszközök, televíziók és fényforrások mellett már 2010 óta láthatunk energiacímkéket. Ezen jelölések a fogyasztók tájékozódását és tudatos döntését segítik, hiszen a termékek ára mellett fontos tényező az is, hogy a kiválasztott termék milyen energiafelhasználási tulajdonságokkal rendelkezik, azaz mennyi villamos energiát, illetve vizet fogyaszt a használat során.

Az természetesen köztudott, hogy a háztartási energiaköltségek jelentős mértékben csökkenthetők az energiahatékony berendezések használatával. Az egyes termékek energiahatékonysági jellemzőit bemutató címkézési rendszer a fogyasztók számára jól áttekinthető, és egyszerű módon nyújt információkat a termékek energiafelhasználásáról. Ám most ezen jelölések megváltoztak, március 1-jétől egyes termékcsoportokon új, a döntéshozók szerint könnyebben értelmezhető és informatívabb energiacímkék jelennek meg, melyek használata a boltokban és a webáruházak termékismertetőiben is kötelező.

„Az az igazság, hogy az előző jelöléseket már megszokták a vevők”
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az első helyen említik, hogy az új címkézési rendszert fokozatosan vezetik be a kereskedők. Vásárlóként március 1-től találkozhatunk az említett új címkékkel a háztartási hűtőkön, a fagyasztókon, a borhűtőkön, a mosógépeken, valamint a mosó-szárítógépeken, a mosogatógépeken, a tévéken és a kijelzőkön, illetve a fényforrásokon. A változás lényege abban áll, hogy az új címke egységes, színnel is jelzett, A-G skálát használ az összes termékre vonatkozóan, és ezek megjelenésével az A+++/A++/A+ jelzések teljesen megszűnnek.

Bodajk városában, az egyik műszaki szakkereskedésben sok, különböző háztartási készüléket értékesítenek. Körtvélyes Jánosné boltvezető elmondta, hogy a szabályoknak megfelelően náluk már az új címkék vannak a berendezéseken. Válaszából kiderült, hogy a nagykereskedelmi egységekből eleve úgy érkeznek hozzájuk a termékek, hogy az új A-G skála szerinti jelzéseket csatolták a berendezések kísérő okmányaihoz. Ugyanakkor a boltvezető azt is mondta: – Az az igazság, hogy az előző jelöléseket már megszokták a vevők, így most nagyon kellemetlen lesz elmagyarázni mindenkinek, hogy egy adott termék, ami eddig például A++ volt, az most E besorolásba kerül. Régen egy E energiahatékonysági szinttel jelzett termék nem tartozott az igazán jó hatásfokúak közé.

A MEKH közleménye szerint nemcsak a konyhában és a fürdőben használt berendezéseken kell feltüntetni az új jelöléseket, hanem a fényforrásokon is. Móron az egyik diszkontban a fényforrások teljes skálája megtalálható, ám a bolt képviseletében nyilatkozó Bódi László azt mondta, hogy eddig még nem szólt nekik senki arról, hogy bármilyen változtatást kellene eszközölni a fényforrások energiahatékonyságának jelölésével kapcsolatban. Bódi hozzátette: – A fényforrásokhoz nem külön érkeznek ezek a címkék, hanem a gyártó nyomtatja rá a dobozokra az információkat. Ennek megfelelően mi csak akkor tudjuk használni az új jelöléseket, ha az újabb szállítmányok már megváltozott jelölésekkel ellátott dobozokban érkeznek.

A MEKH arra is felhívja a figyelmet, hogy a címke jobb felső sarkában az Európai Bizottság termékadatbázisával közvetlen kapcsolatot biztosító QR-kód található: segítségével elérhető egy olyan adatbázis, amely tárgyilagos termékinformációkat nyújt a vásárlók, a kiskereskedők és a piacfelügyeleti hatóságok számára.

A címkékről még annyit érdemes tudni, hogy az energiafogyasztás jelölése a címke középső részén, jobban észrevehető, kiemelt helyen található, és hogy az alsó részén a kiválasztott termék energiafogyasztását részletező, s akár a termékek összehasonlítását is szolgáló piktogramok kaptak helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában