Kutyát ne vigyünk…!

2021.03.28. 15:15

Ebzárlat és legeltetési tilalom van érvényben veszettség miatt

Bár Fejér – valamennyi nyugati megyével egyetemben – kiváló statisztikákkal rendelkezik, a veszettség a keleti határon még mindig probléma. Ha valaki a hétvégén kirándulni indul az ország keleti határvidékére, ne vigye magával a kutyát!

Palocsai Jenő

A rókák másképpen táplálkoznak, mint a kutyák – s ez fontos információ!

Fotó: Czerkl Gábor (Bors)

A koronavírus miatt meglehetősen beszűkültek a lehetőségek és ezzel párhuzamosan a tér is. Külföldre nem kalandozhat a magyar; a határokon belül egyre többen fedezik fel azt a sok szépséget, amit a korábbi években kihagytak a nyári tengerpart és a téli síparadicsomok miatt. Sokan indulnak útnak, főleg hétvégén, és közöttük nem ritka, hogy valaki magával viszi csaholó, négylábú kedvencét. Akár az Északi-középhegységbe, akár az Alföldre készül valaki, fontos tudni, hogy hamarosan kezdődik a rókák veszettség elleni „vakcinázása”, ezért ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. Az ukrán határvidéktől a szerb határig szórnak meg oltóanyaggal egy széles korridort, párhuzamosan azzal a vonallal, amely a román és a magyar területet elválasztja.

Mint mindig, idén is tavasszal végzik el ezt a költséges beavatkozást. Az oltóanyagot kijuttató repülőgépek március 27-én emelkednek fel először a levegőbe, és várhatóan április 10-én végeznek a kijelölt területekkel.

A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (Nébih) közleményéből kiderül: Az immunizálás során a kezelendő mintegy 27 ezer 400 négyzetkilométernyi területre a vakcinatartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki. A programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe, valamint az érintett települések megyei bontású listája elérhető a Nébih weboldalán. A vakcina kiszórása a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állat-egészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat tájékoztat az önkormányzati hirdetőtáblákon. A külterületeken plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat.

A rókák másképpen táplálkoznak, mint a kutyák – s ez fontos információ!
Fotó: Czerkl Gábor (Bors)

A veszettség nemcsak a vadon élő emlősökre veszélyes, hanem a háziállatokra, sőt az emberre is. A kutyák oltása kötelező, ám a macskák esetében csak javasolják az elővigyázatosságot a szakemberek. Ma Magyarországon 75 ezer vörös róka él, és bár ők a fő hordozói ennek a betegségnek, mégsem elsősorban velük van a baj, ugyanis a saját populációnk egészséges. Az ukrán, a román és a szerb határon túl nem teszik meg a megfelelő lépéseket a betegség ellen, ezért ezeket a határ menti területeket kénytelen a magyar állam kezelni. A román hatóság az utóbbi időben többször is kimutatta a veszettség vírusát a magyar határ közelében, legutoljára februárban. Kárpátalján csak a tavalyi évben 12 esetben mutatták ki a veszettség vírusát házi- és vadállatokban.

Nálunk rendszeresen végeztették a hatóságok a vakcinázást, aminek köszönhetően utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a vírust, amit a Nébih a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával rendszeresen ellenőriz. A csirkefejekbe rejtett oltóanyag kijuttatása beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az előző évek eredményei alapján az így kezelt területen a rókák mintegy háromnegyede felvette a csalétket. Ennek az összehangolt beavatkozásnak köszönhető, hogy emberi megbetegedés már több mint huszonöt éve nem történt Magyarországon.

A vadon élő rókaállományban folytatott oltási program költségeihez az Európai Unió 75 százalékos társfinanszírozást biztosít Magyarország részére, ismerteti a Nébih. Ez két okból is örvendetes hír. Egyrészt mert a betegség a szomszédainktól érkezik, másrészt mert ez egy kifejezetten költséges eljárás. A repülőgépekkel történő kijuttatás sem olcsó, a vakcina pláne.

Ravasz Ferenc Móron praktizáló állatorvos érdeklődésünkre elmondta:

– Az ebzárlat alá vont területeken tilos a kutyasétáltatás, illetve a kutyákkal történő kirándulás a természetben. Nem a kutyák védelmében van ebzárlat, hanem azért, hogy a nagyon drága oltóanyagot ne egyék fel a rókák elől. Ravasz hozzátette: – A rókák egészen máshogy táplálkoznak, mint a kutyák. A vadállat felemelt fejjel eszik, így a csalétekbe rejtett kapszula burkának sérülése után végigfolyik az állat szájában, és megered a vírus. Ez direkt a rókákra lett kifejlesztve. A kutya lehajtott fejjel eszik, ha el is harapja a kapszulát, nem történik semmi. Nem lesz tőle sem beteg, sem védett a vírus ellen, sőt valószínűleg kifolyik a földre az oltóanyag, és így nem jut elegendő abból a rókáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában