Frissen Fejérből

2021.03.26. 17:30

Bérköltség nélkül alkalmazhatják a fontos szakmában dolgozókat

Az adat az új olaj. Értelmezzük ezt az állítást: önkéntelenül is temérdek információt szolgáltatunk magunkról az interneten, a számítógépeinken keresztül. Akik ezeket kezelik, hatalmas felelősséggel járnak el, hiszen egy-egy információmorzsából nagy kára keletkezhet a felhasználónak.

Szanyi-Nagy Judit

Már dolgozó felnőttek továbbképzése az Alba Innovárban

Fotó: FMH-Archív (Nagy Norbert)

A digitalizáció pedig minden szakmában jelen van, így az egész társadalomban is – hangsúlyozta lapunknak Laufer Tamás, a székesfehérvári Alba Innovár vezetője, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Ez gazdasági szempontból is fontos tényező, gondoljunk csak a ma jellemző home office-ra (otthoni munkavégzés), amelynek hiányában a gazdaság talán soha nem látott mélységekbe zuhant volna.

Ezen okok miatt kiemelendő nemcsak a „laikusok”, de az IT (információs technológia) szektorban járatos emberek képzése is, amelyre Székesfehérváron is többféle lehetőséget biztosítanak. Laufer Tamástól tudjuk, a karanténos időszak megváltoztatta az elképzeléseiket, hiszen az Alba Innovárhoz kapcsolódóan a szervezők évközben alapvetően nem szoktak gyakornoki programokat indítani, hanem rendszerint a nyári táborra tanítják be ezeket a személyeket, hogy aztán a gyermekekkel foglalkozhassanak. Éppen ezért képzik ők is folyamatosan tanárjaikat, s szerveznek újabbnál újabb tanfolyamokat. Közel tíz tanárral működnek – ez szakmailag egy erős létszámnak mondható.

Informatikusok ingyen?

S noha az Alba Innovárhoz kapcsolódva nem igaz, de a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak van lehetőségük igénybe venni IT-s diákok munkáját, lényegében ingyen és bérmentve. Ugyancsak Laufer Tamástól tudjuk: „Programozd a jövőd!” projekt – amely egy gyakornoki program – második ciklusa zajlik éppen, melyre egészen április 9-éig jelentkezhetnek az IKT iparágba tartozó főtevékenységet végző cégek. Ők személyenként 240 óra erejéig (azaz körülbelül 3 hónapig) ingyenesen foglalkoztathatnak informatikus juniorokat, illetve seniorokat vállalkozásuknál.

Már dolgozó felnőttek továbbképzése az Alba Innovárban
Fotó: FMH-Archív (Nagy Norbert)

A pályázat kiírói tulajdonképpen a betanítási részt, heti 20 órát finanszíroznak a diákoknak. A juniorok (kezdők) mintegy 1400 forintot, a tapasztaltabbak pedig körülbelül 1900 forintot „érnek”.

A vonatkozó sajtóközlemény az alábbi számadatokat adta közre országos szinten: az elmúlt két hónapban 118 hazai vállalkozás 168 fejlesztő, tesztelő, elemző, üzemeltető, gazdaság- és mérnökinformatikus egyetemi hallgató 40 ezer 540 munkaórájára tartott igényt, azaz a pályázati erőforrás (amely 70 ezer óráig terjed) közel 60 százalékát kiaknázták már a cégek.

Nem vállalat, alapítvány

Az Alba Innovár nem vállalat, hanem alapítvány, ezért nem tud kapcsolódni a programhoz. Emellett alapvetően azért jöttek létre, hogy elsősorban a fiatalokat – s persze azért mellettük a felnőtteket is! – a 21. századi, digitalizációs képességekre tanítsa, ingyenes szolgáltatásként a rendszerben.

Az IT-munkerő-utánpótlást igénybe vevő mikro-, kis- vagy középvállalkozások a schonherz.hu/palyazat internetes oldalon jelezhetik csatlakozási szándékukat. Amennyiben bizonyos körülmények között nem tudnak, vagy nem akarnak élni április 9-ig ezzel a lehetőséggel, úgy – információink szerint – a jövőben ét további lehetőségük lesz csatlakozni a programhoz, sikeres pályázat esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában