„Óriási szakemberhiány van!”

2021.03.28. 07:10

A világ a szomszéd szobában van

Van az a jelenet Molnár Ferenc Játék a kastélyban című színdarabjában, ahol egy drámaíró alak, neve Turai, feltárcsázza a szomszéd szobában édesen alvó Annie-t, egy primadonnahajlamú, elcsábítható színésznőt. Ám a vonal nem az igazi, recseg. Humorforrás.

Majer Tamás

A képen Mohai István a Hunyadi-technikum speciális eszközökkel teli távközlési laborjában

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Turai kiereszti a hangját s átkiabál a papírvékony falon. Annie ezt már jól hallja. Siet is át hamar, csak elébb még fölkap magára valamit. Mégse legyen meztelen.

Ha a fal nem lett volna olyan vékony, egy távközléshez értő szakemberért küldetett volna ez a drámahős Turai. Ugyanis nemcsak a hálózatok kiépítése, a kommunikációs lehetőségek megteremtése, az adatátvitel útjainak biztosítása, hanem mindezen csatornák működésének ellenőrzői is a mindenkori távközlési szakemberek, távközlési technikusok.

A valóságban beszélgettünk Mohai Istvánnal, a Hunyadi Mátyás Technikum informatikai és távközlési munkaközösségének vezetőjével a távközlési technikus szakról, szakmáról.

– Amióta létezik telekommunikáció, azóta van ez a szakma – fogalmazott. – Óriási fejlődésen ment keresztül. Amióta az egész digitalizálva lett és az informatikai hálózatokra épülnek a rendszerek, onnantól kezdve beszélhetünk az informatika és a távközlés összeolvadásáról. Régen számítástechnika volt, aztán informatika, most már infokommunikációról beszélünk. Ma minden internet­alapú. A távközlés a hátterét szolgáltatja az internetnek: az adatokat el kell juttatni a világ egyik részéről a másikba – magyarázta.

– A távközlési szakemberek el tudnak helyezkedni. Óriási szakemberhiány van! Minden cég, amellyel partneri kapcsolatot építünk, azt mondja, hogy nagyon kell a szakember, olyan dinamikusan fejlődik ez az ágazat. Ha csak körülnézünk, már lassan minden háztartásban alap az internet, a kábeltévé, ezeknek a szolgáltatásoknak a minőségével kapcsolatban egyre nagyobbak az igények, ezeket kiépíteni, karbantartani, elvégezni a hibaelhárítását, rengeteg szakembert igényel – mondta.

A képen Mohai István a Hunyadi-technikum speciális eszközökkel teli távközlési laborjában
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mohai István szerint akár a középfokú iskolákból, innen, a Hunyadiból érettségivel és távközlési technikusi szakmával kilépő végzett diákok, vagyis pályakezdő szakemberek is könnyen találhatnak maguknak szakmába vágó állást.

– Az a jellemző, hogy a cégeknek speciális ismeretek kellenek, azt ők megtanítják nekik néhány hónap alatt, hiszen már az alapokkal rendelkeznek – fogalmazott. – Már őket is fel tudják venni. Sőt, a legtöbb munkakör betöltéséhez nem feltétlenül szükséges felsőfokú végzettség, hanem jó gyakorlati és műszaki érzék; ezeket itt elsajátítják, megkapják – mondta.

Az oktató úgy látja, hogy azoknak a fiataloknak való ez a szak, akikben benne van a műszaki érzék lángja, akik szeretnek bütykölni, szerelni, s akiket érdekel az, hogyan működnek a rendszerek.

– A hálózatszerelés sok manuális tevékenységgel jár. Azoknak való, akiket nemcsak az elmélet, hanem a gyakorlat is vonz. Szembeállítva a programozókkal, akik a munkájuk nagy részét gép előtt töltik és szellemi munkát végeznek, a távközlési technikusok szerelnek, építenek; megjegyzem, ennek is hatalmas az elméleti anyaga – jelentette ki Mohai István.

Az oktató hozzátette, a távközlést lányok is választják, körülbelül az osztályok tíz százalékát ők alkotják, sokszor ők is a legügyesebbek közé tartoznak.

– Valószínűleg nem ők fognak majd az oszlopra felmászni. Az a jó ebben a végzettségben, hogy nemcsak egyféle munkakör tölthető be vele. Egy távközlési vállalatnál rengeteg terület, munkakör van. Vannak, akik kimennek a lakásokba, vannak, akik a kábelvezetést végzik az oszlopokon, vannak, akik a számítógépek előtt ülnek és a hibaelhárítást végzik, eszközöket programoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában