Semmi pánik, a tavasz nem marad el

2021.03.05. 14:00

A farmerboltok rohama – Ötszáz pár kesztyű, sokkilónyi dughagyma, lemosó permetszerek keltek el egyetlen nap alatt

A boltbezárások hírére több helyütt megrohamozták a kertész- és barkácsboltokat, áruházakat csütörtökön. Tény, nem luxus- és divatcikkeket vásároltak a kissé sietős vevők, hanem kapát, vetőmagot és melegház-fóliát. Egy nappal később megérkezett a jó hír: a mezőgazdasági jellegű boltok, üzletek nyitva maradhatnak!

Zsohár Melinda

Südi István tulajdonos és Géber György vásárló

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nincs megállás

A statisztikák egyértelműen bizonyítják, soha nem kertészkedtünk és barkácsoltunk ennyit, mint a covid idején. A vidékiek közül sokan visszatértek az elhagyott életmódhoz: pázsit helyett ismét konyhakertet alakítanak az udvarok, házak mögötti szögletekben, az erkélyek, balkonok is kizöldültek. Ja, és festünk, fúrunk, faragunk, bár ennek nemcsak a pandémia az oka.

Jakab Dénesné Katalin
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

- Délelőtt tíz után arra lettem figyelmes, hogy percek alatt sokkal több lett a vevőnk, s megállás nélkül csörgött a telefon. Döbbentem kérdeztem: mi történt? Nem tudod? Bezárják az üzleteket március 8-ától, mondták a vásárlók, munkatársaimmal azóta nincs megállásunk – mondta csütörtök délután, a bejelentés napján Bicskén, a Farmer Center vezetője és tulajdonosa, Südi István. Az alig negyvenegynéhány esztendős férfi feleségével, Südi Istvánné Pató Zsuzsával birtokolja az üzletet, édesapja támogatásával és biztatására vágott bele 2006-ban. A bicskei épület a kisváros egyik legszebb, oszlopos-tornácos egykori gazdaháza külsejével is hívogató, egyre bővülnek raktárai, az udvara is tele áruval. Nagyon gazdag a választék, a törzsvevők a kertészkedéshez, a kisebb építkezésekhez, a szőlőtermesztéshez vásárolnak, de találnak a háztartásokhoz is rusztikus tárgyakat, a modern és hagyományos formájú szerszámokig. Metszőolló és karkosár, borospalack és tyúkháló, dughagyma és virágmag, cirokseprű és zománcfesték – hatan állnak a pult mögött, s maga a tulajdonos is kiszolgál munjatársaival. Mányon is Száron is van farmerboltja a családnak, az édesapa Mányon segít fiának, az apósa is alig néhány hónapja hagyta abba az aktív kiszolgálást.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

- Az utóbbi évben, tehát a pandémia idején magunk is tapasztaltuk a forgalomnövekedést – erősíti meg Südi István a félhivatalos statisztikákat, s hozzáteszi a magáét. – Eddig középkorúak, idősebbek voltak többségben a vevőink, mostanra sok a fiatal vásárlónk. A mai rohamban, a bejelentést követően a legtöbben virágföldet, vetőmagot, szerszámokat, s lemosó permetezőszereket vásároltak elsősorban, a jelzett két-három hétre előre igyekeznek megvenni az időszerű dolgokat – mondja. Südi István a boltbezárások bejelentés napján még nem tudta a folytatást, péntekre fellélegezhettek. Nem szeretnének amúgy web-áruházat nyitni, hangsúlyozza, ők a személyességet egyik erényüknek tartják, ez az üzlet hangulatán a kívülállóknak is azonnal érzékelhető. S még egy üzleti szempont: kevés és drága az építőipari szakember, a Farmer Center igyekszik a kisfogyasztókat, az otthonukat saját kezűleg építgetőket-szépítgetőket is kiszolgálni. Ezért a széles választék náluk.

Südi István tulajdonos és Géber György vásárló
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Megnövekedett forgalom

Az alcsútdobozi Rack Barkácsbolt vezetője és kiszolgálója Izsák Irén, mosolygós, fáradhatatlan, s nő létére az összes csavart és szerelvényt névről ismeri! Ő a közösségi hálón azonnal jelezte a kormányinfón bejelentett boltbezárást, s máris invitálta vevőit a virágmagok, vetőkrumplik és dughagynák betárolására. A tulajdonos Rack Szabolcs többségében Irénkére bízza a beszerzési listát, falun az ismeretség a boltban is domináns.

- Nálunk minden van: szezonális kertészeti áru, vetőmagok, permetszerek, valamint kis drogéria, takarmánybolt, gázcseretelep és szerelvényüzletként is működünk. Bízunk benne, hogy nem esünk tilalom alá, március 8-a után sem – mondja csütörtökön, amikor még azt tervezték, hogy szombat-vasárnapi nyitvatartással kiszolgálják a kertészkedőket és az iparosokat. Különlegessége a boltnak, hogy „retró árukat” is forgalmaznak, például régi vasalóhoz illeszkedő porcelán dugaljat, piros zománcos kisvájlingot, egykori dizájnos mosószereket. A disznóvágások szezonja nem ér véget tavasszal, hűthetnek bármit – a boltbezárás hírére sebtiben érkezett vevő, sonkakampót, műbelet, gyökérkefét, mindent megtalált.

Gál Andrásné Szabina
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Folytatjuk az árusítást

A bicskei Vas-műszaki áruház tulajdonosa 1973-ban lépett be a járás egyik ilyen specialitású üzletébe Pötördi Lajos, 1996-tól feleségével ő a tulajdonos, munkatársai is több évtizede vele vannak. Fia, ifjabbik Lajos a jövőt képviseli modern tudásával, összeérnek a generációs vonalak.

- Itt voltam csütörtökön reggel én is, aztán láttam, hogy egyszercsak igen sűrűn érkeznek a vevők, s a lányom telefonált: apa, bezárunk hétfőn. Ma már tudom, hogy nem, megkönnyebbültem, s nemcsak magunk miatt. Számos iparost, bicskei céget szolgálunk ki évek óta, egyikük képviselője csütörtökön ötszáz pár munkakesztyűt vásárolt azonnal. Mintegy harminc törzsvásárló kisiparos, mester jár hozzánk: villany-, víz-, gáz-, fűtésszerelők – mondja Pötördi Lajos. – Régi bútordarab vagyok, régi felfogással, s azt tartom, inkább árukészletben legyen a pénzem, mint a bankban. Győztük volna a megnövekedett forgalmat hétfőig, de megkönnyebbültem, hogy a mezőgazdasági forgalmazók nyitva maradhatnak utána is, eloszlik a roham. Betartjuk a szabályokat, s folytatjuk az árusítást. A tavaszi áruk itt vannak: szerszámok, fűrészek, ágvágók, kisgépek. A kertészetek is nyitva tartanak, hallom, s ez jó. A tavasz idén sem marad el, a tavaszi munkálatok is sürgetőek. Vigyázunk egymásra tehát, jobban, mint bármikor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában