Az áttetsző érték

2021.02.13. 14:45

Évezredes alapanyagunk, az üveg – Újra és újra felhasználható, ha szelektíven gyűjtjük

Az üveg mint alapanyag évezredek óta az emberiség mindennapjainak része. Olyan érték, melyet újra és újra felhasználhatunk. Éppen ezért ne dobjuk a kommunális hulladékok közé, hanem gyűjtsük és kezeljük szelektíven.

S. Töttő Rita

Több üveggyűjtő pontra is kivihetjük az otthon gyűjtött üveget

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az üveg az emberiség mindennapjainak értékes alapanyaga, legalább az időszámításunk előtti 5-4. évezred óta. Bizony, ez a csodálatos, áttetsző anyag legalább 7 ezer éve háztartásunk része, sőt, az is lehet, hogy még régebbi a „feltalálása”. Legendák szólnak ugyanis arról, hogyan is fedezhette fel az ember az üveget, amely 1700 Celsius fokon olvadó kvarchomokból jön létre. Egyes feltevések szerint erdőtűz után fedezték fel az áttetsző anyaggá olvadt üveget, amely a forró hamu és homok találkozásából jött létre. Mások szerint pedig egy egyszerű tűzgyújtás alkalmával találkozott a kvarchomok, a szóda és a magas hőmérséklet, s így keletkezett az üveg. Ezek persze csak legendák, ám amire bizonyíték is van, az az időszámításunk előtti 5-4. évezredből származó mezopotámiai és nyugat-ázsiai leletek, melyekből arra következtetnek, hogy üvegbevonattal tették vízhatlanná a kerámiákat. Más elképzelések szerint a fémművesség egyik mellékterméke volt az üveg, hiszen ehhez a tevékenységhez a kerámiakészítésnél magasabb hőmérséklet kellett. Vélhetően az itt keletkezett mellékterméket kezdték el később tudatosan használni, mint önállóan is értékes alapanyagot. Többféle üvegkeverékkel kísérletezett az emberiség, s az üveget használták díszítésre, tárolásra is. Mondhatjuk, ma sincs ez másképp, és mivel időtálló, természetes és újrahasznosítható anyagról van szó, ezért érdemes nagy becsben tartani ma is. Vagy legalábbis gondosan szelektálni, amikor már nincs rá szükség otthon… Így, a 21. században ugyanis már kis odafigyeléssel gondos kodhatunk arról, hogy az üveg a háztartási kuka helyett az őt megillető helyre kerüljön.

66 településen végzik az üveg gyűjtését

Az üveghulladék gyűjtéséről a Depónia Nonprofit Kft.-t kérdeztük, amely a csomagolási üveghulladék gyűjtését 66 településen végzi – van tehát tapasztalata a témában. Steigerwald Tibor ügyvezető segített az eligazodásban. A lakosoknak a csomagolási üveghulladék elhelyezésére két lehetőségük van: vagy betehetik a több ponton elhelyezett üveggyűjtő edényekbe, vagy pedig a házhoz menő rendszerben a családi házak elé tehető ki. Ezt negyedévente gyűjti be a szolgáltató.

– A csomagolási üveghulladék gyűjtése áttetsző zsákban történik, mennyiségi korlátja nincs – szögezi le a szakember, akitől azt is megkérdeztük, melyek a szelektíven gyűjthető csomagolási üveghulladékok: – Ezek a befőttes üvegek, öblös üvegek, alkoholos üvegpalackok, szörpös, üdítős üvegek, illetve a bébiételes üvegek. Azt is tudni kell, hogy az üveghulladékot zárókupak nélkül szükséges kihelyezni. Amit nem lehetne beletenni az üveges szelektívbe, mégis sajnos számos esetben a gyűjtőedénybe kerül, az például a síküveg, de sajnos kommunális hulladék, elektronikai hulladék, műanyag fólia, zacskó és szivacs is kerül ezekbe a gyűjtőkbe – tudtuk meg.

Több üveggyűjtő pontra is kivihetjük az otthon gyűjtött üveget
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Ha megszűnik a gyűjtópont

Aki környezettudatosan és szelektíven gyűjti a hulladékot, köztük az üveget is, Székesfehérváron 34 helyszínen tudja azt megfelelően elhelyezni, de elviheti akár a Palotai úti hulladékudvarba és a csalai lerakóba is. Persze nem csak Székesfehérváron gyűjtheti szelektíven a lakosság az üveget: a Depónia közszolgáltatási területéhez tartozó településeken további 99 üveggyűjtő pont található, de akinek az van közelebb, leadhatja a pilisvörösvári és a csákvári hulladékudvarban is az üveghulladékot.

De hát, mint tudjuk, az üveg törik, és amikor hozzáér valamihez vagy leesik, akkor bizony csörömpöl és hangos. S van, akit zavar, ha a lakóhelye közelében ilyen gyűjtőpont található. Éppen ezért, ha egy gyűjtőpontot megszüntet a szolgáltató – merthogy sajnos ilyenre is van példa időnként –, akkor annak lakossági bejelentés az oka legfőképpen, árulta el Steigerwald Tibor.

Nagy mennyiségű üveget gyűjt be minden évben a szolgáltató – ami persze a környezettudatos háztartásvezetés bevezetésével lehetne még sokkal több is. Az elmúlt évben csak a Depónia 1295 tonna csomagolási üveghulladékot gyűjtött be, melyből 402,5 tonna Székesfehérvárról származik. S hogy mi a sorsa az így beérkező üvegnek? Steigerwald Tibor ezt is elmondta: – Az üveghulladékot előválogatjuk, vagyis kivesszük belőle a nem oda illő anyagokat, majd hasznosítóhoz továbbítjuk, hogy ismét üvegtermék készüljön belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában