tajkártya

2021.02.03. 17:30

Vannak olyan területek, ahol nem érdemes „bliccelni”…

A járulékfizetés elmaradása komoly kockázatot jelent az állampolgárok és az állam számára is. A fizetési hajlandóságon igyekszik javítani a NAV az új intézkedésekkel, ám ha valaki nem fogadja el a segítő kezet, hamar egészségügyi ellátás nélkül maradhat.

Palocsai Jenő

Tajszám és járuléktartozás – mi az összefüggés a két fogalom között?

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A legkülönbözőbb színekben találkozhatunk társadalombiztosítási azonosító jellel (taj) ellátott kártyákkal. Azt nem állíthatjuk, hogy kék és zöld színekben pompáznak, ugyanis a legtöbb kártya­tulajdonosnak már elrongyosodott a védőburkolattól és laminálástól mentes okmány. Gyakran alig lehet elolvasni rajta az adatokat vagy éppen az orvosi pecsétet, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a rendszerben szerepeljen a tajszám mögött a járulékfizetés. Ezt a munkabérből vonják le, ha és amennyiben rendelkezik munkahellyel az adózó.

Azonban ha nem rendelkezik és nem fizet, akkor is lehet jogosult az egészségügyi szolgáltatásra, ha például valakinek tanulói, hallgatói jogviszonya van, gyermekgondozási ellátást kap, vagy ha már nyugdíjas.

Napi 270 forintot, vagyis havonta 8 ezer forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie annak, akinek nincs egészségbiztosítása például azért, mert nincs munkaviszonya és egészségügyi szolgáltatásra más okból sem jogosult.

Ezt mindenki ellenőrizheti saját maga is, akár az ügyfélkapun keresztül, ami egyre több állampolgárnak van. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján – a neak.gov.hu-n – lekérdezhetők az adatok az ügyfélkapus bejelentkezést követően.

Tajszám és járuléktartozás – mi az összefüggés a két fogalom között?
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A NAV figyeli a befizetéseket, és ha az adatok szerint valakinek nincs egészségbiztosítása, azt tájékoztatja erről, sőt a kötelező járulékfizetés kezdetéről és a fizetendő összegről is. Ez nem egy egyszeri levél, ugyanis az adóhatóság emellett havonta értesíti azokat, akiknek tartozásuk van, és időben felhívja a figyelmet a befizetésre, hogy senki ne kerüljön abba a helyzetbe, hogy a tartozás miatt az állami egészségügyi ellátásért fizetni kelljen.

A tájékoztató, illetve felszólító levelek az ügyfelek elektronikus tárhelyére, illetve postai címére is megérkeznek, emiatt érdemes az ügyfélkaput rendszeresen megnézni.

Ha valaki a figyelmeztetések ellenére sem fizeti meg a kötelező járulékokat, és ha a 2020. július 1-je óta felhalmozott járuléktartozás több, mint a járulék hathavi összege, akkor érvénytelen lesz a tajszám. Ez az összeg ebben az évben 48 ezer forintot jelent.

Persze vannak olyanok, akiknek az a havi 8 ezer forint befizetése is megterhelő. Számukra mentőöv lehet, hogy egészségügyi szolgáltatásra szociális rászorultság alapján jogosult lehet az, akinek alacsony a jövedelme. Ezt – a rászoruló kérésére – a lakóhelye szerinti járási kormányhivatal állapítja meg. Ha a támogatás mellett dönt a kormányhivatal, akkor a jogosultságról hatósági bizonyítványt állít ki.

Ha valakinek jelentős elmaradásai vannak, amit nem tud azonnal, egy összegben rendezni, az fizetési kedvezményt, azaz részletfizetést, fizetési halasztást, a kötelezettség mérséklését vagy elengedését is kérheti a NAV-tól.

Egyes esetekben a járulékfizetésre kötelezett határozottan állítja, hogy nincs tartozása, míg ezzel szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint van. Ha valaki vitatja fizetési kötelezettségét, az kezdeményezheti az egyeztetési eljárást. Ennek időtartama alatt az adószámlán már előírt egészségügyi szolgáltatási járuléktartozás nem tekinthető hátraléknak, emiatt senkit semmilyen hátrány nem ér, tehát a tajszám továbbra is érvényes marad, és az elmaradt járulék miatt nem indul végrehajtás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában