szőlészet-borászat

2021.02.06. 08:00

Hiánypótló, vadonatúj képzés indul Móron

Bor- és pezsgőgyártó technikusi képzés indul ősszel a Perczelben! Nemcsak borászcsaládok fiainak, hanem lányainak is, s persze bárki más diáknak. Úgyis mindenki a helyi borászatoknál pallérozódik majd!

Majer Tamás

Zsipi Gyula maga is foglalkozik borászattal, a pedagógus a csókakői borrend elnöke

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Zsipi Gyula földrajz-testnevelés szakos tanár igazgatja a – Székesfehérvári Szakképzési Centrumhoz tartozó – Perczel Mór Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumot. Boros is, lévén ötödik éve elnöke a 2001-ben megalapított csókakői Szent Donát Borrendnek.

– Pusztavámon születtem, Csókakőre keveredtem. A házassággal együtt egy újabb szerelem alakult ki bennem, nemcsak a feleségem iránt, hanem a szőlészet-borászat iránt is – mondta Zsipi, akinek apósa, Bognár Endre széles körben elismert borász volt.

– 1985–87 óta részt vettem én is a borászkodásban, kint a szőlőben is, a pincében is, őtőle nagyon sokat megtanultam én is, mások is – mondta Bognár Endréről szólva Zsipi Gyula.

Zsipi Gyula maga is foglalkozik borászattal, a pedagógus a csókakői borrend elnöke
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Perczelben újonnan induló bor- és pezsgőgyártó technikusi képzés vadonatúj lehetőség a térségben. Eddig Budafokig, vagy a másik irányban Balatonfüredig kellett mennie annak, aki ezt az oktatást kereste. Jegyezzük meg, a nappali képzésen túl a felnőttképzést is tervezi az iskola.

– A rendszerváltást követően nagyon sok olyan családi vállalkozás alakult ki a Móri borvidék településein és a környezetében, ahol elkezdődött az igényes borkészítő munka. Újabb technikák, technológiák alakultak ki, már nem úgy készítjük a borainkat, mint régebben, ez előrevetítette azt, hogy szükség lenne a fiatalokkal foglalkozni – mondta az iskolaigazgató.

Félosztály indul; az osztály másik felében gépésztechnikusok lesznek, vagyis körülbelül tucat diák kezdheti el a képzést. A 9–10. évfolyamban még kevesebb lesz a szakmai óra, annak volumene azután erősödik föl. Öt év alatt szakmát és érettségit is szerezhetnek a gyerekek.

A szőlőben erő lakik
Fotó: FMH archív

Varga Máté, a Móri Borvidék Hegyközsége elnöke szólt a helyi borászatok nevében a diákok mint gyakornokok fogadásáról.

– A szőlő–bor vertikum egy nagyon szerteágazó dolog, mondhatnám így: a termőföldtől az asztalig – kezdett bele. – Főleg a kisüzemi borászat, amely itt is jellemző; Móron, Etyek-Budán, Neszmélyen, Pannonhalmán. Egy-egy nagyobb céget kivéve gyakorlatilag mindenhol saját előállítású szőlő feldolgozása folyik. A diákokat a szőlő metszésétől a növényápolási és növényvédelmi munkákon keresztül egészen a szőlőfeldolgozási, borászati munkákig, sőt, adott esetben még a vendéglátásban is tudjuk foglalkoztatni. Aki szeretne, egy családi gazdaságnál minden munkafolyamatot el tud sajátítani. A Móri borvidék borászatai közül számos alkalmas arra, hogy ezeknek a diákoknak megfelelő elméleti és gyakorlati hátteret nyújtson – mondta; 5–8 képzőhelyre lesz szükség.

Zsipi Gyula kifejtette még, rengeteg borászatban, családban generációról generációra szállnak át a szakmai, a borászati ismeretek.

Nagyapáról apára, apáról fiúra. Ebben is segíthet ez a képzés, ahogy abban is, hogy mindig legyen egy újabb fiú vagy egy újabb lány, aki továbbvinné a családi borászat hagyományait, de úgy, hogy azt új tudással fűszerezi meg. S persze nem csak a borászcsaládok ifjait várják.

A móri borok jellemzőiről

Ki ne tudná, hogy a Móri borvidék borai jellemzően fehérborok. Az ezerjó a fő fajtája… Szakértőink szerint két irány vázolható fel, az egyik a karakteres, markáns, élénk savú friss fehérborok, illetve kisebb részt rozék vonala, a másik pedig a testes, akár fahordóban érlelt kemény, férfias fehérboroké. No, ilyen borokat készítenek majd azok a diákok is, akik a móri Perczel Mór Technikumban tanulják ki a borászatot.

S persze nem csak ilyeneket, hiszen egyfelől már most számos gazda készít a Móri borvidéken is remek vörösborokat, másfelől pedig bizonyára nem csak erről a vidékről járnak majd Mórra diákok. A közeli Etyek-Budai borvidék, a Pannonhalmi borvidék és a Neszmélyi borvidék jövő borászainak is fontos állomáshelye lehet ezután Mór, a móri iskola.

Zsipi Gyula iskolaigazgatóval és Varga Máté borásszal beszélgetve megtudtuk, a szeptemberben induló képzés elméleti részében hangsúlyt kap a mikrobiológia, a kémia, élelmiszeripari tárgyak, alapanyag-ismeret, az ország borvidékeinek jellemzői, a boretikett.

A technikusi végzettséget szerző diákoknak a szakirányú felsőoktatás is érdemes folytatást jelenthet. A magyar bortermelés ezután évről évre újabb, Móron kitanított szakembereket nyer!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában