2,8 milliárd forintból

2021.02.02. 07:05

Gigantikus beruházást hajt végre az alumíniumgyár Székesfehérváron

Február első napján tartott nagyszabású sajtótájékoztatót a Hydro Extrusion Hungary Kft., mely a Versenyképesség-növelő támogatási programnak köszönhetően sikeresen pályázott fehérvári létesítményének bővítésére. A támogatást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a cég telephelyén.

Korondy Tamás

Frank Iepema, a norvég gyár ügyvezető igazgatója átadott egy emlékmezt Szijjártó Péternek

Fotó: KKM

A sajtónyilvános eseményt Frank Iepema, a Hydro Extrusion Hungary Kft. ügyvezető igazgatójának beszéde nyitotta, angol nyelven. A cégvezető kiemelte, hogy véleményük szerint a gépjárműiparnak egyre inkább az erős és könnyű alumíniumeszközökre van szüksége, a norvég cég ezért fektet be ilyen termékek gyártásába.

A fehérvári cégvezetőt Vargha Tamás, a térség országgyűlési képviselője követte. Beszédében köszönetet mondott a kormánynak azért, hogy pénzügyi támogatást nyújtanak a pandémia időszakában is az olyan beruházásokhoz, mint a Hydro nagymértékű fehérvári fejlesztése. Hozzátette, a koronavírus-járvány kirobbanása óta eltelt időszakban mintegy kilencmilliárd forintnyi beruházás valósult meg eddig a megyeszékhelyen.

Frank Iepema, a norvég gyár ügyvezető igazgatója átadott egy emlékmezt Szijjártó Péternek
Fotó: KKM

Végül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter állt a mikrofon mögé, aki először a norvég cég által szponzorált Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapat vezetőinek gratulált az osztrák bajnokságban való kiváló szereplésért. Később kitért a vakcinahelyzetre: elmondta, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy minél előbb fel tudják oldani a korlátozásokat, ehhez azonban arra van szükség, hogy a legveszélyeztetettebb korosztályt minél hamarabb be tudják oltani.

Végül áttért a fejlesztés bemutatására. A miniszter kiemelte, Magyarország az autóipar új, elektromotoritásra épülő korszakában Európa éllovasa lett amellett, hogy országunkat a tradicionális autógyártásban is zászlóshajónak nevezte. Előbbihez szorosan kapcsolódik a napokban bejelentett, a világ legnagyobb járműakkumulátor-gyártó üzemének megépítése, mely itt jön majd létre a megyében, Iváncsán.

– Az iváncsai után ez egy újabb olyan beruházás, amely az elektromosautó-iparhoz kapcsolódik. Azért kiemelten fontos a Hydro székesfehérvári gyára, és annak kapacitásbővítése, mert ez itt Európa legnagyobb alumíniumsajtoló üzeme. A norvég tulajdonosok azt a döntést hozták, hogy ezt a gyárat két beruházással még tovább fejlesztik, melyeknek együttes értéke összesen 2,8 milliárd forint. Ezzel a beruházási programmal 1500 munkahelyet megvédenek, valamint további ötvenet létre is hoznak – emelte ki a miniszter.

Hozzátette, a kormány ehhez 950 millió forint értékű támogatást biztosít annak érdekében, hogy az új generációs elektromos autókhoz magas hozzáadott értéket képviselő, megmunkált alkatrészeket állítsanak elő Székesfehérváron.

– A cég versenyképességére pedig bizonyíték, hogy a Land Rover, a Jaguar vagy éppen a Tesla is alkalmazza a norvég cég által fejlesztett termékeket – zárta Szijjártó Péter, aki köszönetet mondott a Hydro Extrusion Hungary Kft. magyarországi vezetésének, hogy megnyerték a cégen belüli külön versenyt, hiszen a cég 40 országban működik, mégis a fehérvári gyárban hajtják végre a fejlesztéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában