Ajánlott az albérlet

2021.01.19. 07:15

Tovább csökkentek az ingatlanbérleti díjak Fejér megyében is

Noha alapvetően az egyetemistáknak szoktuk ajánlani a piacon található kiadó lakásokat, most, még bőven a felvételi időszak és a ponthatárok kihirdetése előtt azt mondjuk: aki albérletre költene, most tegye meg.

Szanyi-Nagy Judit

Országos szinten Székesfehérváron drágák a panelok, mégis: itt is csökkentek a bérleti díjak

Fotó: FMH-archív / Nagy Norbert

Kezdjük az országos helyzettel! Az átlagos bérleti díjak tavaly novemberben több mint 10 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbi szinthez képest. S ez már két hónapos adat. A Központi Statisztikai Hivatal és az egyik országos ingatlanközvetítő portál azonban újabb számadatokat is közölt, amelyek szerint ez év január elejére még a novemberi állapothoz képest is csökkentek az albérletpiaci árak. Ez többéves mélypontot jelent.

Budapesten például a négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj háromezer forint alá került, amire legutóbb három évvel ezelőtt volt példa. A jelenség hátterében ebben az évben természetesen elsősorban a járvány okozta bizonytalanság áll. Vagyis: mivel pontosan nem tudni, mikor szűnnek meg régiós és világviszonylatban a korlátozások, s hogy mikor indulhat újra a turizmus, így 2021-ben a jelenlegi alacsonyabb albérletárak mellett alakulhat ki az új piaci egyensúly – figyelembe véve azt is, hogy idén jelentős bérletidíj-növekedésre egyelőre nem számítanak a szakértők.

Országos szinten Székesfehérváron drágák a panelok, mégis: itt is csökkentek a bérleti díjak
Fotó: FMH-archív / Nagy Norbert

Ha szemrevételezzük az árakat, láthatjuk: Fejér megyeszékhelye csaknem az élen jár. Budapest után a második helyen áll az árakat tekintve: a kiadó lakások és házak átlagos havi bérleti díja 2020 januárjában még 120 ezer forint volt, ez év januárjára pedig 117 ezer forintra csökkent. A fővárosban ebben az esztendőben 160 helyett 130 ezer forint az átlagár, míg a harmadik helyezett Veszprémben 110-ről 100 ezer forintra csökkent az átlag havi bérleti díj.

Középtájon található Pécs (érdekesség, hogy itt tavaly és idén is változatlanul 90 ezer forintot kóstált, kóstál egy lakásbérlés átlagosan), míg a legolcsóbban Salgótarjánban juthatnak hozzá kiadó lakáshoz, házhoz az érdeklődők, még úgy is, hogy a tavalyi 70 ezerhez képest idén januárban 75 ezer forintos átlagáron bérelhetik az ingatlant.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában