Otthon melege

2021.01.29. 07:30

Idén is lehet pályázni a radiátorok cseréjére

Az Otthon melege programnak köszönhetően a társasházak és a lakásszövetkezetek pályázhatnak a távfűtéses épületek radiátorainak cseréjére, a fűtőberendezés korszerűsítésére is.

Héjj Vivien

Állami támogatással cserélhetjük le a régi radiátorokat

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Sok társasházban a mai napig olyan fűtőberendezések üzemelnek, amelyeket 30-40 éve, a lakások építésekor szereltek be. Habár többen már éltek a csere lehetőségével, az elavult berendezések modernizálásával, azonban idén az állam is igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy minél több távfűtéses lakás fűtőrendszere megújuljon, korszerűbbé váljon.

A lehetőséggel a társasházak és a lakásszövetkezetek élhetnek. A teljes pályázat lebonyolítására 3 milliárd forint áll rendelkezésre. Az elnyerhető összeg társasházanként 150 ezer és 75 millió forint között van. A kiírás szerint az elnyert pénz lakásonként nem haladhatja meg a 400 ezer forintot.

A radiátorcsere-támogatást március 16-ától lehet igényelni, a rendelkezésre álló keret­összeg kimerüléséig, de legkésőbb augusztus 31-éig.

Állami támogatással cserélhetjük le a régi radiátorokat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Megkérdeztünk megyei érdekeltségű közös képviselőket, élnek-e a társasházak a kínálkozó lehetőséggel.

– Most egy kicsit nehezebb helyzetben vagyunk, mert nem tarthatunk személyes közgyűléseket. Ha a helyzet nem változik, akkor írásbeli szavazással dönthetnek a lakók arról, élnek-e a pályázat lehetőségével – fogalmazott Csárádi László ügyvezető, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó szakember. Hozzátette, több olyan, általa kezelt társasház is van, ahol várhatóan a lakók szívesen pályáznának, ám sok helyen már korábban megtörtént a radiátorok cseréje és ezzel együtt a fűtési rendszer korszerűsítése.

Egyed Attila közös képviselő elmondta, ő is nyomon követi a pályázati lehetőségeket. Habár közgyűlést jelenleg nem tarthatnak, ha eljön az ideje, a lakók elé viszi a pályázás lehetőségét:

– Nyilván olyan társasházakkal lehet pályázni, ahol lehetőség van arra, hogy önrészt is biztosítsunk. Nagyon örülök annak, amikor ilyen lehetőségekkel találkozom, mert nagyon ritka, hogy gépészeti felújítással kapcsolatos lehetőséget találunk. A kezelésemben nyolc épületben van távfűtés, kettőben előzőleg elkészültek már ezek a munkálatok, és van olyan házam is, ahol nincsenek meg az anyagi feltételek, de a számvizsgálókkal már tárgyaljuk a lehetőségeket – tette hozzá Egyed Attila. Kiemelte, azok a tulajdonosok, akiknek erre volt lehetőségük, már korábban végrehajtották a fejlesztéseket, zömében a fiatalabbak és az új vásárlók cseréltették ki a radiátorokat. Összességében a tulajdonosok körülbelül 10-20 százaléka korszerűsítette már a fűtőberendezéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában