Feltételekhez kötött

2021.01.15. 14:00

Otthonfelújítási támogatás: Ki igényelheti?

Egyszeri, vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatással járul hozzá a kormány a gyermeket nevelő családok otthonának fejlesztéséhez, megszépítéséhez. Jelenleg azonban még számos kérdés merülhet fel, hogyan és mire lesz felhasználható a 3 millió forintban maximalizált összeg.

Baráth Eszter

Egy komolyabb tetőfelújításra elegendő lehet a 3+3 millió forint

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A támogatást az a személy, azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak igényelhetik, akik legalább egy vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket várnak vagy nevelnek. Kérelmüket ügyfélkapun keresztül, postai küldeményként vagy személyesen bármelyik kormányablakban is benyújthatják. Fontos, hogy az igénylésben a munkadíjak és az anyagköltségek számlái mellé a vállalkozóval kötött szerződést is csatolni kell.

Az állami hozzájárulás a lakás vagy lakóház szerinti fő jelleggel nyilvántartott ingatlanok mellett tanyák és birtokközpontok lakáscélú épületeinek felújítására is igényelhető. A támogatás egyik legfontosabb feltétele, hogy a ház lakói közül valamennyien legalább egy éve a felújítani kívánt ingatlanban rendelkezzenek lakóhellyel. Lényeges, hogy csak az az épület számít lakóhelynek, amelyet a lakcímet igazoló dokumentumban ebben az értelemben tüntetnek fel, tehát a tartózkodási helyként megjelölt ingatlanra nem vehető fel a támogatás. A feltételek sorában többek között találhatók társadalombiztosítással, adóhatóságnál nyilvántartott köztartozással, valamint a kivitelezést végző vállalkozóval kötött szerződéssel kapcsolatos pontok is. A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de maximum 3 millió forintot jelent, melyet az anyagköltség és a vállalkozói díj fele-fele arányban alkot.

Egy komolyabb tetőfelújításra elegendő lehet a 3+3 millió forint
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mindemellett megjelent a lakásfelújítási célú, kamattámogatott jelzáloghitelre vonatkozó rendelet is, előreláthatóan február első napjától válik majd elérhetővé. Így ha ezt a lehetőséget is 3 millió forint értékben kihasználjuk, az állami támogatást is maximalizálhatjuk. A támogatásra irányuló rendeletben felsoroláskánt szerepel mindaz a felújítási tevékenység, amelyre igényelhető a hozzájárulás.

A listán többek között különböző helyiségek tatarozása, hálózatok kiépítése és cseréje, tetőfelújítás, klímaberendezés és napelemes rendszer telepítése is szerepel.

A megyei kereskedelmi és iparkamara egyik alelnöke, Puska József kérdésünkre elmondta, számos tényező befolyásolja, de 6 millió forintból a szükséges alapfelújítások elvégezhetők. Az összeg elegendő lehet például egy otthon teljes gépészeti vagy villamossági felújítására, megspékelve egy teljes fürdőszoba-felújítással. A tetőcsere kapcsán hozzátette, fontos, hogy mekkora alapterületű házról beszélünk. Puska József úgy véli, abban az esetben, ha a szerkezetéhez nem kell hozzányúlni, akkor egy körülbelül 80 négyzetméteres lakóházon a tető cseréje is kivitelezhető. Az iparkamara alelnöke kiemelte, a támogatás nemcsak a családoknak, de az ország gazdaságának is fontos előrelépési lehetőség. Ezért is azt javasolja, aki teheti, éljen a lehetőséggel, de minden esetben kérje szakértő véleményét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában