pályaorientációs társasjáték

2021.01.16. 15:15

Játékos önismeret

Mesterségek című rovatunkban hétről hétre jelentkezünk egy-egy pályaorientációs tippel. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Pályára fel! nevű társasjátékát érdemes kipróbálni, ez a mai tippünk.

Majer Tamás

Fűrész István ezúttal egy társast ajánl

Fotó: Pesti Tamás /FMH-archív

Fűrész István pályaorientációs szakember beszélt a társasjátékról: – Amikor ezt a társasjátékot megcsináltuk, az volt a legfőbb törekvésünk, hogy minden létező, Magyarországon elérhető pályaorientációs eseményt elhelyezzünk a játék akadálypályája mellett: iskolai pályaorientációs napot, szakmák éjszakáját, a számítógéppel támogatott egyéni tanácsadást, és a többit – mondta.

– Ez a játék a Gazdálkodj okosan! egy alkalmazása, csak nem pingpongasztalt meg korcsolyát lehet venni… A korosztályi sajátosságokat figyelembe véve ennek a társasjátéktáblának két oldala van. Az egyik elsősorban a nyolcadik osztályosoknak szól, a másik oldal már a kicsit nagyobbaknak alkalmas igazán – mondta.

Fűrész István ezúttal egy társast ajánl
Fotó: Pesti Tamás /FMH-archív

A játékmenetet dobókockázás navigálja, a sorra következő állomások pedig nem takarékszövetkezetek vagy bútorboltok bázisai, hanem pályaorientációs helyszínek, eszközök pontjai. A 44 kis állomásból 42 helyen pénzhez – játékpénzhez, zsetonhoz – jutnak a játékosok. A pénzzel a bankokban lehet vásárolni, de nem ám kötvényeket, még csak nem is használt irodaszert, csattogós tűzőgépet, folyatós tollat, hanem személyes jellemzőket és pályajellemzőket! Minden bankban más a kínálat.

– Az a játékcél, hogy a játszók minden bankban válasszanak ki két elemet az egyéni portfóliójukhoz; a gyerekekkel persze nem így beszéljük meg. Az nyer, akinek előbb betelik a tulajdonsággyűjtő lapja. Ez semmiféle mérést, ellenőrzést nem tartalmazó eljárás. A gyerekek aszerint választanak, hogy mit képzelnek el a munkáról és magukról – mondta.

Később ezeket a tulajdonságokat magukkal vihetik a számítógéppel támogatott egyéni tanácsadásra, ahol hasznosulnak az adatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában