Ha a vizsgálatok nem történnek meg, az állattartó támogatástól esik el

2021.01.07. 20:00

A hazai szarvasmarhák állapota nemcsak az állatjólét miatt fontos

Állattartó teleptől farmgazdaságokig jártak az év végén is az állatorvosok. Vizsgálatokat végeztek, vért vettek, hogy feltérképezzék elsősorban a szarvasmarha-állomány egészségügyi állapotát. A vizsgálatok költsége jelentős, ám az állam felvállal belőle egy részt, hiszen az állatjólét közös érdeke a gazdának, az ország gazdaságának és nem utolsósorban a marhának is.

Palocsai Jenő

Fejér megyékben a nyilvántartás szerint több mint kétezer szarvasmarha tenyészet van

Fotó: Fotóillusztráció: Nagy Norbert

A vizsgálatokról a Fejér Megyei Kormányhivatalt kérdeztük, ahol az Agrárügyi Főosztály vezetője, Sziebert Gergely válaszolt kérdéseinkre. A szakembertől megtudtuk, hogy a szarvasmarha-állományok állategészségügyi célból történő vizsgálata az év folyamán folyamatosan történik megyénkben vérvétellel vagy egyéb diagnosztikai módszerrel.

Megyénkben a nyilvántartás szerint 2059 darab szarvasmarha-tenyészet van, az állattartó kötelessége állatainak, állományának jogszabályban előírt betegségek elleni vizsgálata. A vizsgálatok egyik célja az állatok, állományok minősítése egyes betegségekre vonatkozóan. Ezen egészségügyi problémák kiemeltek, mert a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek állatról emberre történő fertőzésveszélyt jelenthetnek vagy állatjárvány-védelmi szempontból fontosak az ország mentességének, exportképességének fenntartásához.

A főosztályvezető válaszából kiderült, hogy az év végi vizsgálatok nem egy kampányjellegű ellenőrzés részét képezték, ugyanis az állományok vizsgálata az állattartó telep betelepítését követően szükségszerű, és általában évente ismétlődik. A vizsgálatok elvégzése a legelőn tartott állatoknál a legeltetési szezonhoz igazodik, és egyéb állategészségügyi vizsgálat és kezelés is sorra kerülhet ezen időben.

Betegségek, vizsgálatok

Arra a kérdésünkre, hogy milyen betegségek nyomait kutatják a szakemberek, Sziebert így válaszolt: – A szarvasmarha-állományoknál évente kötelező legalább brucellózis és leukózis betegség kimutatására vérvizsgálatot, tuberkulózisra bőrpróbát végeztetni. Mentesíteni szükséges szarvasmarhák fertőző rhinotracheitise (IBR) ellen, gazdasági jelentősége miatt védekezni kell szarvasmarhák vírusos hasmenése (BVD) ellen is, továbbá ajánlott a paratuberkulózis betegség elleni védekező intézkedések kidolgozása és betartása.

Természetesen a vizsgálatok költséges eljárások, elvégeztetésük az állattartó kötelezettsége, melyben vele szerződésben álló vagy általa ezen célból megbízott szolgáltató állatorvosok működnek közre. Nagy létszámú állatot tartóknak kötelező az állatok egészségügyi ellátására állatorvossal szerződést kötni. Az állam az állattartóra háruló mintavételi, vizsgálati költségeket átvállalja az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.) FVM rendeletben rögzített összegig.

Fejér megyékben a nyilvántartás szerint több mint kétezer szarvasmarha tenyészet van
Fotóillusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az állam tehát részt vállal a költségekből, de ez nem automatikusan működik, ezért a támogatás iránti igényt az állattartónak jelezni kell a járási hivatal felé, ahol aztán határozatban hagyják jóvá a támogatást minden évben.

Azt is megtudtuk, hogy nem minden állatorvos végezheti el a fent taglalt beavatkozásokat. A vérminták levételére és a diagnosztikai bőrpróba elvégzésére csak azok a szolgáltató állatorvosok jogosultak, akiket az Állatorvosi Kamara megyénkre vonatkozóan nyilvántartásba vett. Az állattartó feladata az állományának, állatának TIR/ENAR nyilvántartási rendszerbe történő bejelentése. Az ehhez szükséges ügyfél-regisztrációs számot a Magyar Államkincstárnál lehet igényelni.

Monitoring járványügyi terv

A nagy és kis létszámú, illetve a háztáji állományok kötelező ellenőrzési vizsgálatai mellett a NÉBIH monitoring járványügyi tervet dolgoz ki minden évben, melyeket a hatósági állatorvosok állami költségre végeznek. Egyéb, például szállításokhoz kötött vérvizsgálatok elvégzése az állattartó kötelezettsége.

A vérvételek elvégzése az állományok járványvédelme, a közegészség védelme érdekében fontos. Amennyiben a vizsgálatok nem történnek meg, az állattartó elesik egyéb állatjóléti támogatástól, illetve állományaink védelme és az élelmiszer-biztonság érdekében korlátozó intézkedések is szükségesek. Az állatok vizsgálat alóli elvonása esetén szankciót kell kiszabni.

Leszögezhető: a vizsgálatok tehát Magyarország hivatalosan „mentes” státusza, az állományok védelme és a közegészség biztonsága érdekében történnek. Az állattartói kötelezettséget pedig elősegítik a szolgáltató állatorvosok általi szakmai felügyelet intézkedései, valamint a hatósági ellenőrzések is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában