sokan ingyen tartják

2021.01.25. 14:45

A netre költözött a kamarai képzés

A mérnökök munkájához nélkülözhetetlen kamarai továbbképzéseket sikerült a világhálóra költöztetni, sok előadó ingyen vállalta az előadásokat.

Házi Péter

Az online képzésekről videofelvételt is készítettek, így az később viszszanézve is segítette a fejlődést – mondta Szepes András

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Mi már 2012 tavaszán digitalizáltattuk minden papíralapú dokumentumunkat. Így a járvány miatt otthon végzett munka során azonnal elérhetők lettek azok az anyagok, amelyek a munkavégzéshez szükségesek – mondta lapunknak Szepes András, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara elnöke.

– A nagyobb gondot az jelentette, hogy tavasszal esedékes lett volna az éves küldöttgyűlés megszervezése, ez viszont az érvényes rendeletek értelmében nem volt lehetséges. Az akkori támogató cég segítségével megoldottuk, hogy a mintegy 70 küldött interneten be tudjon kapcsolódni a virtuális küldöttgyűlésbe. Ennek révén az utóbbi idők legnagyobb létszámú taggyűlését bonyolítottuk le sikerrel. Közben kiderült, az országban egyedül mi vállaltuk fel ezt a megoldást, és nem éltünk a szeptemberi halasztás lehetőségével. Szerencsére, mert a második hullám már ezt a halasztott gyűlést is sok helyen veszélyeztette– tette hozzá Szepes András.

Az őszi időszak előtt már látható volt, hogy a továbbképzések aligha lesznek megoldhatók élőben. Nemcsak a helyszínek biztosítása, de a tagok bizonytalansága is arra mutatott, fel kell készülniük az online oktatásra. Ennek technikai feltételei az előbbiek révén szinte adottak voltak, ki kellett egészíteniük az eszközeiket egy jó minőségű, internetes közvetítéshez szükséges számítógéppel és videókamerával. Rövid időn belül kialakították a saját stúdiójukat, ahonnan meg tudták oldani az előadások internetes továbbítását.

Az online képzésekről videofelvételt is készítettek, így az később viszszanézve is segítette a fejlődést – mondta Szepes András
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A továbbképzésben érintett kollégákat megfelelő segédanyag összeállításával igyekeztek felkészíteni, és minden képzési nap előtt biztosítottak egy tesztnapot is, amikor mindenki kipróbálhatta a távoli kapcsolat használatát. Mindezek révén minden kamarai tagnak sikerült a képzéseket elvégeznie. Később már a stúdióban sem lehetett a szakértőket fogadni, így ők is netes kapcsolaton keresztül léptek a rendszerbe. Minden ilyen képzésről videófelvétel készült, amit elérhetővé tettünk a mérnökök számára.

– A területi kamaránk már 4 éve díjmentesen szolgáltatja ezeket a továbbképzéseket a nálunk bejegyzett kollégák részére, miután ők nálunk fizetik a tagdíjukat. Képzési díjat csak a más megyékből csatlakozóktól kérünk. Meg kell még említeni, hogy az idei évben az előadók mintegy fele díjmentesen vállalta az oktatás megtartását. Ez igen szép gesztus volt részükről – tette hozzá a kamarai elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában