Fehérvárt is tehermentesíti

2020.12.03. 07:00

Befejeződött a fehérvárcsurgói tározó árvízvédelmi fejlesztése

Befejeződött a fehérvárcsurgói tározó árvízvédelmi fejlesztése – tájékoztatta a Fejér Megyei Hírlapot az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Tájékozódtunk a további nagy megyei projektek helyzetéről is.

V. Varga József

Fehérvárcsurgón egy nagy felbontású meteorológiai miniradart is telepítettek

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A fehérvárcsurgói tározó beruházására a környezeti és energiahatékonysági operatív program pályázati konstrukciója nyújtott lehetőséget. A fejlesztés eredményeként a tározó hasznos térfogata csaknem kétszeresére növekedett, lehetőséget adva az érkező árhullámok biztonságos tározására. A beruházás teljes költsége elérte a 2,12 milliárd forintot, amelyet az Európai Unió és Magyarország kormánya biztosított vissza nem térítendő támogatás formájában. A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósította meg.

Ismét előtérbe került a tározó árvízcsúcs-csökkentő szerepe

A tározó árvízvédelmi fejlesztésének szükségességét és időszerűségét a nemzeti éghajlat-változási stratégia indokolta, mely szerint az átlaghőmérséklet emelkedése mellett a következő évtizedekben az éves csapadék átlagos mennyiségének csökkenése és a csapadékeloszlás átrendeződése, valamint a szélsőséges időjárási események gyakoriságának és intenzitásának növekedése várható. Ennek egyik jele a Séd–Nádor–Gaja vízrendszer vízfolyásain a heves lefutású árhullámok – villámárvizek – gyakoriságának növekedése, amely miatt a tározó árvízcsúcs-csökkentő szerepe ismét előtérbe került – tudta meg lapunk Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjétől.

A tározó fontos szerepet játszik a Gaja-patakon érkező árvizek visszatartásában, emellett jelentős mezőgazdasági vízigényeket is kiszolgál. Az éghajlatváltozás hatásai, illetve az építése óta eltelt idő ugyanakkor szükségessé és időszerűvé tette mind funkciójának, mind műszaki állapotának felülvizsgálatát. A megvalósított fejlesztés tulajdonképpen a tározó kapacitásának növelése, az üzemi vízszint megemelése úgy, hogy közben az árvízi biztonság nem csökkent.

A rendelkezésre álló többlet vízkészlet 3,1 millió köbméterrel növeli a minőségi, korlátozás nélkül felhasználható szabad vízkészlet mennyiségét az egyre szárazabbá váló nyári időszakok során, erősítve ezzel a tározó többcélú hasznosítási lehetőségét. A kapacitásnöveléssel összhangban megtörtént egyebek között a völgyzárógát, a fenékleürítő és a vízlebocsátó műtárgy átépítése, illetve egy új vészárapasztót is kialakítottak. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik a tározóban az árhullám visszatartásával a vízkárok megelőzésére, Székesfehérvár tehermentesítésére.

Fehérvárcsurgón egy nagy felbontású meteorológiai miniradart is telepítettek
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Korszerű monitoring és üzemirányítási rendszer

Az árvízvédelmi fejlesztés mellett a vízrendszer későbbi, megfelelő szintű üzemeltetéséhez a projektben kiemelt szerepet kapott egy korszerű monitoring és üzemirányítási rendszer kiépítése is. Fejlesztették, illetve kiépítették, automatizálták a csapadékmérő és vízszintészlelő állomásokat. Ezek együttesen korszerű előrejelző-rendszerként működnek, hozzájárulnak az egyre szélsőségesebbé váló időjárás valós idejű hatásainak pontosabb nyomon követéséhez.

A rendszer részeként egy nagy felbontású meteorológiai miniradart is telepítettek, amely a tározó optimális üzemeltetését biztosító korszerű üzemirányítási rendszer fő elemeként lehetővé teszi a vízgyűjtő területen a csapadékjelenségek eloszlásának és intenzitásának azonnali érzékelését, a nagycsapadékok biztonságos idejű előrejelzését.

Az egyes projektelemek megvalósításának ütemezése a tározó horgászati célú hasznosításának figyelembevételével történt.

Záportározó, rehabilitáció, fenntartható vízgazdálkodás, partfal-rekonstrukció

A további nagy megyei vízügyi beruházásokról Németh Tímea, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság PR referense tájékoztatta a Hírlapot.

A Váli-völgy vízrendezési feladatai projekt során az ősszel megkezdődtek a váli záportározó kivitelezési munkálatai. A létesítmény Vál és Kajászó között épül, a mintegy 278 ezer köbméter térfogatú tározótér villámárvizek esetén megfelelő vízkormányzással lehetővé teszi a levonuló árhullámok és ezáltal a vízkárok csökkentését. A kivitelezési munkák teljesítési határideje 2021 szeptembere.

A Szent László-patak rehabilitációjának kivitelezési munkálatai jelenleg 85 százalékos készültségi fokot mutatnak. Befejeződtek a mederrekonstrukciós munkálatok, elkészültek az oldalműtárgyak, valamint a tarjáni hidrometeorológiai állomás. A martonvásári áteresz és a bicskei duzzasztó kivitelezési munkái folyamatban vannak. A műszaki átadás-átvételre várhatóan a jövő év első negyedévében kerül sor.

A vízfolyás teljeskörű rendezése érdekében előkészítés alatt áll a Szent László-patak fenntartható vízgazdálkodása projekt, amelyre a támogatási szerződést várhatóan még az idén megkötik. A projekt célja egyebek között a mezőgazdasági vízszolgáltatás biztonságának növelése, a jelenlegi és az újabb vízigények kielégítéséhez szükséges műszaki feltételek javítása a műtárgyak rekonstrukciója által. A kivitelezés a jövő év elején megkezdődhet.

A Velencei-tavi kivitelezési munkák várhatóan 2021 nyarára befejeződnek, a tervezett fejlesztések mintegy 80 százaléka már megvalósult. A partfal-rekonstrukció több helyen már befejeződött, ezeken a helyszíneken már csak tereprendezési munkák vannak hátra. Az öblök jelentős részének kotrása is megtörtént. Teljes mértékben megvalósult a vízfolyások és a vízminőségi hordalékfogó tározók rendezése, elvégezték az áramlásjavító kotrásokat. Folyamatban van az ívóhelyek és a halbölcsők kialakítása.

A Velencei-tónál is nagy munkák folynak
Fotó: Pesti Tamás / FMH-archív)

A projektek kapcsán a kivitelezési munkák az időjárási körülmények függvényében folytatódnak, de tudni kell azt is, hogy a téli időszakban vízépítési tevékenység csak korlátozottan végezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában